Femeile ºi bãrbaþii chiar gândesc în mod fundamental diferit, conform concluziilor unui studiu care indicã faptul cã interconexiunile din creierul uman se produc în mod diferit, în funcþie de gen, transmite LiveScience.com.
Acest studiu, ce a fost realizat prin imagisticã magneticã pe aproximativ 1.000 de adolescenþi, a descoperit cã la bãrbaþi existã mai multe conexiuni în cadrul emisferelor cerebrale, în timp ce la femei existã mai multe conexiuni între diferitele emisfere. Rezultatele, care se aplicã la întreaga populaþie ºi nu doar la cazuri individuale, sugereazã cã bãrbaþii au un creier optimizat pentru abilitãþi motorii, în timp ce femeile au un creier optimizat pentru a îmbina intuiþia cu gândirea analiticã.
"În medie, la bãrbaþi conexiunile din faþã în spate (ale pãrþilor creierului) sunt mai puternice decât la femei", în timp ce "femeile au conexiuni mai puternice de la stânga la dreapta", a explicat coordonatoarea acestui studiu, Ragini Verma, profesor asociat la ªcoala de Medicinã din cadrul Universitãþii din Pennsylvania. Ea a avertizat însã împotriva generalizãrilor pornind de la aceste rezultate.
Au existat ºi alte studii care au identificat diferenþe cognitive între femei ºi bãrbaþi. Spre exemplu, în medie, femeile au o mai bunã memorie verbalã ºi o cogniþie socialã superioarã, în timp ce bãrbaþii au abilitãþi motorii ºi spaþiale mai bune. Studiile bazate pe imagisticã magneticã au arãtat, de asemenea, cã în creierul femeilor se aflã un procent mai ridicat de materie gri, aºa-numitul "þesut de calcul" al creierului, în timp ce în creierul bãrbaþilor se aflã un procent mai ridicat de materie albã, "cablurile de transmisie ale creierului".
Existã însã foarte puþine studii care au demonstrat cã femeile ºi bãrbaþii au interconexiunile din creier realizate diferit.
În cadrul acestui ultim studiu oamenii de ºtiinþã au scanat creierele a 949 de tineri cu vârsta între 8 ºi 22 de ani (428 de bãrbaþi ºi 521 de femei) folosind o formã de RMN denumitã DTI (Diffusion Tensor Imaging) — o tehnicã neuroimagisticã de mãsurare a difuziei anizotrope a moleculelor de apã în cadrul þesutului cerebral. Cercetãtorii i-au analizat pe participanþi atât ca pe un singur grup, cât ºi pe categorii de vârstã.
Per total, tinerii bãrbaþi au dezvoltat conexiuni mai puternice în cadrul emisferelor cerebrale, în timp ce tinerele femei prezentau conexiuni mai puternice între diferitele emisfere, conform studiului publicat în ultimul numãr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences. De cealaltã parte însã, în ceea ce priveºte cerebelul (cu rol în coordonarea activitãþii musculare, în coordonarea miºcãrilor de fineþe ºi în pãstrarea echilibrului static ºi dinamic) situaþia s-a inversat, bãrbaþii prezentând conexiuni mai puternice între emisfere.
În general, partea din spate a creierului coordoneazã percepþia, iar partea din faþã se ocupã de acþiune; emisfera stângã a creierului este sediul gândirii logice, iar emisfera dreaptã este dedicatã gândirii intuitive. Aceste concluzii pot explica de ce bãrbaþii exceleazã în ceea ce priveºte abilitãþile motorii, în timp ce femeile sunt mai bune la combinarea gândirii analitice cu cea intuitivã.
"Este fascinant faptul cã am putut identifica astfel de diferenþe structural-funcþionale între bãrbaþi ºi femei", a precizat Verma pentru LiveScience.
Cele mai pronunþate diferenþe dintre creiere în funcþie de gen au fost observate atunci când studiul a fost realizat pe grupe de vârstã. Aceste diferenþe s-au manifestat în special în rândul adolescenþilor (13 — 17 ani), grupã de vârstã aflatã în perioada asumãrii identitare a rolurilor de gen. Diferenþele se estompeazã apoi, odatã cu vârsta.
Aceste rezultate ar putea sã-i ajute pe oamenii de ºtiinþã sã înþeleagã de ce anumite condiþii psihice, aºa cum este autismul, sunt mai frecvent întâlnite la bãrbaþi decât la femei, a mai adãugat prof. Ragini Verma.