O alimentaþie bogatã în proteine animale, care au o acþiune puternic acidifiantã, poate creºte sensibil riscul apariþiei diabetului de tip 2, cea mai rãspânditã formã a maladiei, relevã un studiu publicat de cercetãtorii de la Institutul naþional pentru sãnãtate ºi cercetare medicalã (Insem) din Franþa, transmite AFP.
Potrivit dr. Guy Fagherazzi, unul dintre autorii studiului publicat în revista Asociaþiei europene de studiere a diabetului Diabetologia, este vorba de o primã lucrare care stabileºte o legãturã între încãrcãtura acidã a alimentaþiei ºi o creºtere semnificativã a riscului apariþiei diabetului de tip 2. Astfel, aciditatea organismului uman depinde direct de alimentaþie, unele alimente având un efect acidifiant, în timp de altele au un efect alcalin, odatã absorbite de organism.
Aciditatea este mãsuratã de indicele PRAL (potential renal acid load) care permite clasificarea alimentelor în funcþie de conþinutul lor acid sau alcalin. Potrivit dr Fagherazzi, cãrnurile, mai ales cele preparate prin metode industriale, precum ºi brânzeturile ºi produsele lactate fac parte din alimentele cele mai acidifiante, în timp ce fructele ºi legumele au din contrã proprietãþi alcaline.
Cercetãtorii de la Inserm au studiat alimentaþia a circa 66.000 de femei afiliate MGEN (Mutuelle Generale de l'Education nationale) pe o duratã de 14 ani, timp în care 1.372 dintre ele au dezvoltat un diabet de tip 2. Comparând compoziþia alimentaþiei acestora ºi ajustând rezultatele pentru a elimina ceilalþi factori de risc (mai ales obezitatea, sedentarismul ºi tabagismul), cercetãtorii au descoperit cã cele 25% dintre femeile care au avut un regim mai acidifiant au prezentat un risc crescut de 56% de a dezvolta diabet de tip 2, faþã de alte 25% dintre femei care au avut o alimentaþie cu un efect mai alcalin.
Riscul a crescut chiar cu 96% în cazul femeilor cu o greutate normalã ºi care au avut o alimentaþie cu un puternic conþinut acid, în timp ce creºterea a fost net mai scãzutã (plus 28%) la femeile obeze sau supraponderale, lãsând sã se înþeleagã cã „la aceste femei, deja cu risc, efectul alimentaþiei ar fi mai mic”, a arãtat dr. Fagherazzi.
Pentru a explica fenomenul, cercetãtorul a avansat ipoteza cã un regim acidifiant „ar antrena o creºtere a riscului de insulino-rezistenþã, adicã incapacitatea corpului de a secreta insulinã atunci când are nevoie de aceasta pentru a regla glicemia”.
Studiul admite totuºi cã vor fi necesare ºi alte cercetãri pentru a se confirma rezultatele acestei prime constatãri. Un studiu precedent, publicat în 2011, a evocat deja existenþa unei legãturi între insulino-rezistenþã ºi încãrcãtura acidã a alimentaþiei.