Implanturile mamare PIP, umplute cu un gel de silicon „impur”, nu prezintă riscuri pentru sănătate, dar rata lor de ruptură este de două ori mai ridicată decât a celor produse de alte mărci, potrivit unui studiu realizat de experţi ai NHS, serviciul britanic de sănătate publică.
Conform acestui studiu, implanturile respective au o şansă de 15 până la 30% de a se rupe după zece ani de utilizare, în contextul în care alte mărci prezintă o rată de rupere de 10 până la 14% după aceeaşi perioadă. Însă componentele lor nu sunt nici toxice, nici cancerigene, asigură experţii, citaţi de AFP.
„Multiplele teste realizate au arătat că aceste implanturi nu sunt toxice şi nu prezintă riscuri pe termen lung pentru sănătatea femeilor”, a explicat profesorul Bruce Keogh, care a condus studiul. Pe de altă parte, aceste implanturi sunt „de o calitate inferioară celei a altor implanturi” şi sunt „mai susceptibile ruperii”.
Studiul realizat de NHS a avut în vedere 240.000 de implanturi de la diferite mărci care au ajuns la 130.000 de femei din Anglia.
AFP aminteşte că guvernul francez le-a recomandat în decembrie 2011 femeilor care aveau astfel de proteze în Franţa să renunţe la ele din cauza riscului de rupere mai ridicat şi din cauza gelului de silicon nemedicinal utilizat la fabricarea implanturilor. În ceea ce le priveşte, autorităţile britanice nu le-au recomandat retragerea implanturilor celor 47.000 de femei purtătoare din Marea Britanie.
Implanturile PIP erau fabricate în Franţa, dar 84% din producţie era exportată, în special spre America Latină, Spania şi Marea Britanie. Între 400.000 şi 500.000 de femei ar purta implanturi PIP în lume.