27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Hormonul dragostei” ar putea ajuta la tratarea anorexiei
„Hormonul dragostei” ar putea ajuta la tratarea anorexiei

Un hormon eliberat în timpul naşterii şi al relaţiilor sexuale poate fi folosit ca tratament pentru anorexia nervoasă, au indicat două studii realizate de cercetători britanici şi coreeni, relatează BBC.
Oxitocina, un hormon pe care organismul îl eliberează de regulă în timpul relaţiilor sexuale, al naşterii şi al alăptării, este folosit deja ca tratament pentru o vastă gamă de afecţiuni de ordin psihiatric şi s-a demonstrat că are efecte benefice şi în cazul persoanelor care suferă de autism.
După o doză de oxitocină, pacienţii care au luat parte la noile studii au fost mai puţin obsedaţi de mâncare şi de imaginea propriului corp, cum sunt de regulă cei care suferă de anorexie — o tulburare psihică ce afectează una din 150 adolescente în Marea Britanie.
Conducătoarea celor două studii, prof. Janet Treasure, expert în tulburări de alimentaţie la Institutul de Psihiatrie de pe lângă King's College din Londra, a salutat potenţialul pe care l-ar avea un tratament bazat pe noile cercetări, dar a precizat că înainte de stabilirea unui tratament va fi nevoie de studii mai ample, cu un număr sporit de participanţi.
Colegul său Youl Ri-kim, de la Universitatea Inje din Seul (Coreea de Sud), a remarcat că în prezent nu există tratamente farmacologice eficace împotriva anorexiei şi noile cercetări semnalează un progres în acest sens.
La solicitarea BBC, Leanne Thorndyke, responsabilă a organizaţiei britanice de caritate Beat, şi-a exprimat speranţa că studiile vor permite identificarea unor metode eficiente de tratare a tulburărilor de alimentaţie, apreciind însă că probabil acest lucru nu se va întâmpla într-un viitor prea apropiat.


Articole înrudite