Casele de azi, utilate cu electrocasnice moderne, sunt deosebit de zgomotoase, iar acest nivel ridicat al zgomotului poate mări nivelul de stres al organismului, sporind riscul apariţiei unor boli, avertizează specialiştii.
În Europa, doi oameni din cinci suferă de stres sporit, ca urmare a zgomotului făcut de aparatura electrocasnică din propria locuinţă, arată cercetări recente. Printre cele mai zgomotoase aparate din locuinţă se numără unele larg întrebuinţate, precum maşinile de spălat, aspiratoarele şi ventilatoarele. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 40% din populaţia Europei este expusă la niveluri de zgomot de peste 55dB (decibeli), cam acesta fiind nivelul dintr-un birou zgomotos.
O maşină de spălat de calitate medie produce zgomote cu intensitatea de 70dB; frigiderele – cca. 50dB; aspiratoarele - 70 dB, iar unele mixere pot ajunge la 90dB. Conform experţilor OMS, zgomotele de asemenea intensitate pot perturba somnul, pot mări tensiunea arterială şi chiar pot spori şansele instalării bolilor cardiace.
Un sondaj realizat de organizaţia non-guvernamentală britanică Quiet Mark arată că un sfert dintre cei chestionaţi spun că zgomotul le afectează concentrarea, iar jumătate dintre ei spun că nivelul de zgomot este un factor de care ţin seama atunci când cumpără un aparat electrocasnic. „Nu ne dăm seama întotdeauna cât de mult ne afectează zgomotul în viaţa de zi cu zi şi, de obicei, apreciem deosebirea doar atunci când zgomotul a fost înlăturat. Reducerea zgomotului produs de electrocasnice şi alte dotări tehnologice din jurul nostru contribuie semnificativ la sănătatea şi starea noastră de bine”, spune Poppy Elliott, director al organizaţiei.