27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Metodă de tratare a cancerului hepatic, în premieră la Târgu Mureş
Metodă de tratare a cancerului hepatic, în premieră la Târgu Mureş

Specialişti ai Centrului Medical Nova Vita din Târgu Mureş, împreună cu medici din Ljubljana, Slovenia, au efectuat primele proceduri de tratare a cancerului hepatic prin implantarea unor microparticule cu citostatice.
Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Medical Nova Vita, aceste proceduri au fost realizate de dr. Lucian Mărginean, specialist în radiologie intervenţională, şi dr. Peter Popovic, şeful Departamentului de Radiologie Abdominală al Institutului de Radiologie din cadrul Centrului Universitar din Ljubljana.
"Evoluţia pacienţilor după implantarea particulelor cu citostatice a fost foarte bună, aceştia putându-se externa la 24 de ore de la intervenţie. Această tehnică s-a efectuat până în prezent doar în Bucureşti, iar după realizarea intervenţiilor din data de 17 martie, Târgu Mureşul devine singurul oraş din provincie unde pacienţii pot beneficia de aceste proceduri. Chemoembolizarea intraarterială cu microparticule DC Bead încărcate cu citostatic este o procedură de tratare a tumorilor maligne hepatice primare şi secundare, în stadiu intermediar (cancer hepatic sau metastaze hepatice), fiind o metodă modernă şi eficientă, alternativă la tratamentul chirurgical, care, de cele mai multe ori, implică riscuri majore şi o recuperare postoperatorie dificilă', a precizat directorul medical al Nova Vita, dr. Dragoş Popa.
Potrivit documentului, obiectivul procedurii prin chemoembolizare cu DC Bead este acela de a controla sau chiar opri progresia tumorală, crescând astfel şansele de supravieţuire ale pacientului.
„Succesul terapeutic al intervenţiei depinde de selecţia pacientului, gradul de lezare hepatică şi bineînţeles de dimensiunea tumorii. Intervenţia minim invazivă necesită anestezie locală, este nedureroasă, pacientul putând să revină la activitatea cotidiană într-un timp foarte scurt”, se mai arată în comunicat.


Articole înrudite