26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar
Efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar
Cercetătorii au descoperit în urma unui nou studiu efectuat pe şoareci o legătură între un compus ce apare atunci când alimentele sunt preparate cu ajutorul „căldurii uscate” - de exemplu, la grătar - şi creşterea în greutate, rezistenţa la insulină şi diabet. Atunci când şoarecii au fost hrăniţi cu acest compus, intitulat metil-glioxal, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Mount Sinai au descoperit că aceştia au luat în greutate în jurul abdomenului, dezvoltând totodată primele simptome ale rezistenţei la insulină. Totodată, şoarecii care au avut aceeaşi dietă, dar care nu au fost hrăniţi cu acest compus, nu au luat în greutate şi nici nu au arătat simptome ale rezistenţei la insulină.
Cercetătorii cred că metil-glioxalul (MG) afectează şoarecii prin reducerea capacităţii mecanismelor din corpul acestora, precum SIRT1, ce sunt responsabile de controlarea inflamaţiei şi de asistarea metabolismului glucozei şi al insulinei. Astfel, acest compus reduce capacitatea şoarecilor de a controla inflamaţia din corp. „Studiul arată că ingestia prelungită a substanţelor aparent inofensive ce sunt prezente în alimentele umane, precum MG, afectează mecanismele de apărare şi reduce rezistenţa naturală la numeroase afecţiuni”, afirmă cercetătorul care a coordonat acest studiu, Dr. Helen Vlassara. „Descoperirea este importantă, deoarece ne oferă noi instrumente ce ne permit nu doar să studiem diabetul, ci şi să luăm măsuri pentru a-l preveni. Printre acestea se numără prevenirea apariţiei acestor substanţe sau blocarea absorbţiei lor din alimente”, a adăugat Dr. Vlassara.
Chiar dacă acest studiu a fost efectuat pe şoareci, cercetătorii afirmă că rezultatele sale sugerează că ar fi mai bine dacă oamenii ar opta să mănânce carne care a fost gătită prin alte metode, de exemplu fiartă în aburi, în apă sau înăbuşită.
Un alt studiu, publicat recent în jurnalul ştiinţific Carcinogenesis, a arătat că şi carnea care a fost gătită la tigaie ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii. Cercetarea, efectuată de oameni de ştiinţă de la University of Southern California şi de la Centrul pentru Prevenirea Cancerului din California, a arătat că bărbaţii care consumă săptămânal o porţie şi jumătate de carne roşie preparată la tigaie prezintă un risc cu 30% mai mare de a fi diagnosticaţi cu cancer de prostată. De asemenea, studiul arăta că riscul se accentua pe măsură ce bărbaţii consumau mai multă carne preparată la tigaie, astfel că cei ce consumau două porţii şi jumătate pe săptămână prezentau un risc cu 40% mai mare de a suferi de cancer de prostată.


Articole înrudite