26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Detoxifierea – curăţenie de primăvară pentru trup şi minte
Detoxifierea – curăţenie de primăvară pentru trup şi minte
Practicarea detoxifierii organismului este recomandată îndeosebi în perioada schimbării anotimpurilor, dar mai ales după cel de iarnă, când corpul nostru a fost supus multor factori nefaşti precum frigul, vegetatul la căldură şi mâncarea bogată în grăsimi. Pentru a preveni depresia, venită odată cu astenia de primăvară - lipsa energiei, respectiv a vitaminelor - este bine să ne pregătim corpul, cu o detoxifiere.
După toate mâncărurile grele, din carne, îmbibate în diferite sosuri, detoxifierea înseamnă înlocuirea celor enumerate cu un aport ridicat de legume şi fructe proaspete, dar şi multe lichide. Aceasta curăţire a corpului, înseamnă în primul rând o reechilibrare a funcţiilor organismului, potrivită pentru creşterea rezistenţei sistemului imunitar, urmată inevitabil, de scăderea în greutate într-un mod sănătos. Purificarea are loc odată cu încurajarea regenerării celulare, atât prin consumul de alimente proaspete, efort fizic - la sală sau în aer liber - cât şi prin saună, masaje relaxante şi hidratarea corpului la exterior.
După schimbarea alimentaţiei pentru "hibernare" - corpul nostru ştie că stă ascuns sub straturi de haine - cu una mai lejeră, trebuie să ne gândim şi la pielea noastră. Uscată de frig şi inundată de grăsimi care se pot vedea sub forme ca acneea sau cearcănele (pentru că nu ne-am odihnit bine, cu stomacul plin), putem să ajutăm tenul şi prin câteva tratamente cosmetice.
Detoxifierea este potrivită pentru majoritatea oamenilor care simt nevoia unei mici diete. Însă cum peste tot trebuie să existe şi un "dar", ea se practică pentru sănătatea noastră. În cazul în care aveţi probleme digestive, nu este cazul să începeţi o dietă pentru a slăbi excesiv, deoarece vă veţi stresa corpul şi mai mult. Nu trebuie să exagerăm, sunt mai multe feluri de detoxifiere: poate dura trei zile, o săptămână sau se poate obţine chiar o schimbare mai radicală a felului cum mănânci, totul făcându-se în etape, nu dintr-o dată. Beneficiile sunt nenumărate dacă îţi schimbi obiceiurile, important este să ţii cont de sfaturile specialiştilor.
Detoxifiere în trei zile
Pentru început, ca să nu te panichezi că nu ai cum să duci la bun sfârşit aceasta dietă, încearcă treptat să-ţi schimbi stilul de a mânca, cu o dietă mai uşoară. Aceasta nu o să-ţi consume mult timp cu "oare eu ce am voie să mănânc?" şi durează doar trei zile. Deja este cunoscut faptul că, dacă mănânci bine la micul-dejun, o să radiezi toată ziua. Mulţi însă fac greşeala să se avânte într-o cană de cafea şi atât. Dacă începi aceasta detoxifiere trebuie să ai în minte cuvântul "sănătos" - trei mese principale şi două gustări.
Dimineaţa: cereale cu lapte, iaurt, orez cu lapte de soia, ou fiert, puţin spanac, pâine prăjită sau poţi opta pentru o omletă cu roşii, ceapă, cu garnitură de legume: salată, ardei, vinete, păstăi.
Gustări: nuci, stafide, smochine, curmale, caju, alte fructe uscate, dar şi cocktailuri de fructe proaspete - mere, banane, portocale, mandarine, struguri.
Prânz: salată cu puţin ulei, poţi să adaugi nuci şi caşcaval slab în grăsimi, ras peste salată. Altă variantă ar fi cartofi fierţi sau copţi cu puţin ulei deasupra, măsline, roşii şi o felie de brânză sau binecunoscutele supe de legume.
Cina (nu mai târziu de ora 20): broccoli fiert cu nuci şi sos de usturoi face minuni, cu o salată de morcovi şi ţelină cu un strop de ulei. Poţi să introduci din a doua zi şi puţină carne albă - peştele - cu legume şi în altă seară legume la grătar, alături de câteva felii de brânză. Dacă mai vrei o idee de garnitură: salată de sfeclă fiartă cu puţin hrean, este o schimbare gustoasă şi sănătoasă.
Nu uita să bei cei doi litri de apă sau limonadă îndulcită cu miere în timpul meselor şi să înlocuieşti cafeaua cu ceaiuri: verde, negru, alb pentru energie, dar şi cu cele de urzică, muşeţel sau soc.
Aceasta dietă este foarte apreciată şi pentru că poţi să o reiei oricând, poate chiar o dată pe lună, dacă sistemul tău are nevoie de un stimulent sănătos.
Detoxifiere în 7 zile
Această dietă necesită mai multă atenţie din partea noastră şi, până la urmă, răbdare. Nu te aştepta ca într-o săptămână să slăbeşti, vorbim aici despre o curăţire a sistemului, ca să-şi revină după iarnă. Dacă vrei să pierzi din greutate, trebuie să-i dedici mai mult timp - o lună chiar - dar să o faci sănătos, să mănânci organizat şi să faci exerciţii fizice. Dacă nu ai probleme cu aciditatea din stomac, este recomandat să bei destule lichide dimineaţa, pe stomacul gol - un pahar cu apă şi lămâie, urmat de un ceai călduţ din plantele enumerate la dieta de trei zile.
Dimineaţa, timp de 7 zile: un piure din afine şi migdale în prima zi; zmeură şi lapte de orez (se găseşte în supermarket-urile mari); fulgi de ovăz (pentru consistenţă se amestecă cu orez şi cu lapte de migdale); se revine în a patra zi la un amestec de mango şi lapte de cocos, urmat în ziua cinci de cel cu piersici şi migdale; în a şasea zi găteşti acelaşi piure de fructe din prima zi iar în ultima zi se consuma unul de zmeură cu lapte de orez.
Prânzul timp de 7 zile: salată de morcovi şi dovlecei cu dressing de ghimbir; pui la grătar cu sos Teryaki (se cumpără) cu legume aburinde; în a treia zi, pentru că la micul dejun ai mâncat mai consistent, poţi să bei un smoothie din afine şi migdale; supă de legume (morcovi, ciuperci, linte); legume (morcovi, fasole verde, ridichii, castraveţi, dovlecei) cu dresing de ghimbir; somon în aburi cu ulei de măsline, suc de lămâie cu garnitură de legume verzi (salată, păstăi, sparanghel); în ultima zi poţi să mănânci la fel ca în ziua a patra, adică o supă.
Gustări: o mână de seminţe de dovleac şi floarea soarelui; un bol de supă cu legume, suc de castraveţi cu lămâie şi busuioc; un pumn de afine; suc de sfeclă cu morcov, măr şi ghimbir; suc de legume verzi (păstăi, castravete, dovlecel, broccoli, ţelină, măr şi lămâie pentru gust); o mână de migdale.
Cina timp de 7 zile: supă de broccoli cu rucola; supă de mazăre cu busuioc; supă de legume; somon cu legume în aburi; supă de avocado cu castraveţi; pui la grătar cu sos Teriyaki, orez brun şi dovlecei; peşte la aburi cu quinoa (specie înrudită cu cerealele, care se găseşte în supermarketuri, cea mai bună pentru acest tip de cură).
Dieta de detoxifiere ca stil de viaţă
Dacă dietele de mai sus nu-ţi sunt suficiente sau te-ai decis că vrei o schimbare drastică a stilului gurmand, poţi să începi treptat cu dieta de detoxifiere în şapte zile, alternând alimentele, ca să nu te plictiseşti. Trebuie să ai grijă să nu suferi de bulimie, anemie sau probleme cardiace. Înainte să faci pasul acesta, mai bine te consulţi şi cu un medic specializat, care o să te orienteze spre ce ai tu nevoie.
Pe măsură ce bei mai multe lichide, vei elimina şi substanţe de care ai nevoie, mai ales dacă faci şi sport. Încearcă să compensezi cura de detoxifiere cu suplimente de vitamine şi minerale. Nu este indicat să prelungeşti prea mult această cură. Poţi să introduci treptat mai multe alimente, precum carnea albă, cea roşie, paste, pâine şi zaharoase, într-un mod moderat.
Detoxifierea cu argilă
Ca bonus, argila este bună în curele de detoxifiere, însă nu excesiv - se fac cure a câte zece zile pe lună, tip de şase luni. În fiecare seară amesteci o lingură de praf de argilă într-un pahar de apă, care se va consuma ziua următoare înainte de mesele principale. În primele trei zile bei doar apa de argilă, fără praful depus, după cele trei zile, amesteci argila de la fundul paharului şi o consumi ca atare. De preferat, când urmezi această cură încearcă să elimini consumul de alcool, stările de nervozitate şi lucrurile din jurul tău de care nu mai ai nevoie.


Articole înrudite