05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dacă aparţineţi acestei grupe de sânge, sunteţi excepţionali!
Dacă aparţineţi acestei grupe de sânge, sunteţi excepţionali!

Această grupă de sânge este absolut rară. În Europa, doar unul dintr-un milion o are. Problema, ea nici măcar nu poate fi transfuzată cu sânge din grupul O, care este donator universal.
Mobilizarea donatorilor de sânge este esenţială pentru a răspunde nevoilor constante pe tot parcursul anului. „Chiar dacă compoziţia ţesutului sanguin este aceeaşi pentru toată lumea, diferitele părţi ale sângelui poartă semne de identitate individuale pe suprafaţa lor”, explică Instituţia Franceză pentru Sânge (EFS).
Aceste semne fac posibilă clasificarea şi definirea compatibilităţilor de sânge pentru transfuzii. Organizaţia mai reaminteşte că există „mai multe clasificări, dintre care cele mai cunoscute sunt sistemele ABO şi Rhesus”. Din aceasta derivă opt grupe sanguine: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB +, AB-.
Fiinţele umane sunt fascinante şi complexe. În cazuri foarte rare, unii oameni nu sunt nici A, B, AB şi O. Acest lucru se datorează faptului că grupa lor de sânge se numeşte Bombay. Descoperit în 1952 în India, în oraşul Bombay, această grupă sanguină se referă doar la o persoană din 1 milion din populaţia europeană. Se găseşte în India, Bangladesh, Pakistan şi Iran.
Unicitatea sa pune o problemă atunci când vine timpul pentru o transfuzie de sânge. Şi din motive întemeiate! Singurii donatori compatibili sunt cei care aparţin aceluiaşi grup. „Oamenii cu această grupă sanguină nu pot fi transfuzaţi nici măcar cu sânge O - există riscul unui accident grav - ci doar cu sânge din aceeaşi grupă rară ca a lor”, explică EFS.
Reamintim că grupa O, care nu are antigen, este numită donator universal. În schimb, „persoanele din grupa O pot primi sânge doar din acelaşi grup”, subliniază EFS. În schimb, grupul AB + este un destinatar universal. Acest lucru permite oamenilor să primească sânge din toate grupele de sânge.
Descoperirea sistemului de grupe sanguine ABO i-o datorăm medicului şi biologului Karl Landsteiner în 1901. În 1940, el şi Alexander Wiener au descoperit şi factorul Rh (Rhesus).


Articole înrudite