25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Trei factori cheie ar putea prezice riscul de boli mintale
Trei factori cheie ar putea prezice riscul de boli mintale

Combinaţia a trei factori este responsabilă pentru multe tulburări psihice timpurii, potrivit unui studiu canadian.
Prevederea depresiei, anxietăţii, bulimiei sau dependenţei ar fi posibilă prin identificarea a trei factori de risc, potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada. Ei pun astfel sub semnul întrebării teoria conform căreia fiecare boală are cauze distincte. "Mai degrabă, studiul nostru indică faptul că cele mai multe tulburări timpurii reflectă în primul rând expresii diferenţiate ale unui număr mic de factori biologici, psihologici şi sociali", spune Marco Leyton, autorul principal al cercetării publicate în revista Neuropsychopharmacology.
Pentru a face acest lucru, oamenii de ştiinţă au urmărit 52 de persoane, 30 de femei şi 22 de bărbaţi, timp de trei ani. Le-au făcut scanări prin rezonanţă magnetică (RMN) şi le-au dat chestionare de completat. Ei au putut compara caracteristicile creierului participanţilor cu trăsăturile lor de caracter şi istoria familiei.
Folosind acest studiu, echipa canadiană a estimat că această combinaţie de trei factori a fost cu o precizie de peste 90% în a determina care participant a avut probleme de sănătate mintală în trecut şi cine era probabil să le aibă în trecut.
Primul factor este biologic şi depinde de secreţia de dopamină, un neurotransmiţător cheie din creier care joacă un rol în motivaţie, productivitate şi concentrare şi acţionează în circuitul recompensei. Al doilea, de natură socială, evidenţiază antecedentele familiale: neglijarea şi abuzul sunt temeiuri favorabile pentru tulburările psihologice. Al treilea factor depinde de temperamentele individuale, cum ar fi tendinţa de a fi impulsiv şi dificultatea de a controla emoţiile.
Acest studiu trebuie făcut la o scară mai mare pentru a confirma rezultatele. "Cercetarea noastră ar putea transforma modul în care oamenii gândesc despre bolile mintale", concluzionează autorii studiului.


Articole înrudite