14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Persoanele care au multă grăsime abdominală au şanse de 3 ori şi jumătate mai mari de a avea probleme de memorie şi de a suferi de demenţă la vârste mai înaintate, arată cercetări recente.
Cei care au o cantitate mare de ţesut adipos în zona abdominală au niveluri mai mici ale unei proteine numite PPARalfa, care are cel puţin două roluri: pe de o parte, controlează modul în care ficatul metabolizează grăsimea, iar pe de altă parte, fiind localizată în zona cerebrală numită hipocampus, controlează, de asemenea, memoria şi învăţarea. Cei care au descoperit aceste corelaţii sunt cercetătorii de la Rush University Medical Centre, din Chicago, în colaborare cu National Institutes of Health, din  SUA.
Persoanele supraponderale prezintă, iniţial, niveluri scăzute de PPARalfa în ficat, dar, în cele din urmă, nivelul proteinei scade în întreg organismul, inclusiv în creier. Specialiştii cred că descoperirea lor ar putea duce la obţinerea unui medicament injectabil pentru îmbunătăţirea memoriei şi a învăţării la persoanele care suferă de demenţă. Dr. Kalipada Pahan, de la Rush University Medical Centre, declară: ”Trebuie să înţelegem mai bine în ce mod este corelată grăsimea cu memoria şi învăţarea, astfel încât să putem dezvolta o metodă eficientă pentru a proteja capacitatea de memorare şi învăţare.” După afirmaţiile specialistului, studiile pe animale de laborator au arătat că, la şoarecii cărora le lipsea proteina PPARalfa, injecţiile cu această proteină în hipocampus au dus la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de învăţare.
Studii anterioare au mai evidenţiat şi alţi factori de risc: fumatul pasiv, apneea de somn, consumul de alcool şi de droguri, diabetul tip 2 şi bolile de inimă măresc riscul unei persoane de a suferi de demenţă.


Articole înrudite