Consumul zilnic de carne de vită, porc sau miel creşte clar riscul de mortalitate, îndeosebi în cazul în care carnea este procesată, arată un studiu american menţionat de AFP. Acest risc scade cu 7% - 19% dacă acest tip de carne este înlocuit cu peşte sau pasăre, în funcţie de alimentul de substituţie, precizează An Pan de la Facultatea de sănătate publică a Universităţii Harvard (Massachusetts, nord-est), principalul autor al studiului publicat în ediţia online a Archives of Internal Medicine.
„Am observat că un consum regulat de carne roşie duce la un risc crescut de mortalitate ca urmare a unor boli cardiovasculare şi cancere”, scriu cercetătorii, care consideră carne roşie carnea de vită, porc şi miel. Riscul este şi mai mare în cazul cărnii procesate, categorie care cuprinde costiţa, cârnaţii şi salamul.
Consumarea zilnică a unei porţii de carne roşie proaspătă sau procesată creşte riscul de mortalitate cu 12% faţă de persoanele care consumă puţin sau deloc. Creşterea riscului sporeşte la 13% pentru carnea neprocesată şi la 20% în cazul cărnii procesate, adaugă studiul.
„Înlocuirea unei porţii de carne roşie cu peşte, pasăre, nuci, legume uscate, produse lactate uşoare sau cereale complete reduce semnificvativ riscul de mortalitate”, încheie cercetătorii.
Autorii au analizat datele a două studii realizate pe 37.698 bărbaţi şi 83.644 femei, observaţi timp de 20 de ani.
Carnea roşie este o importantă sursă de proteine şi studii realizate anterior demonstraseră că cine consumă regulat astfel de carne prezintă un risc crescut de diabet şi boli cardiovasculare, precum şi de cancere.