Consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la afectarea capacităţii cognitive a copiilor, confirmă un studiu preluat recent de Press Association, informează Agerpres.
În cadrul cercetării, au fost examinate 23 de studii publicate pe tema consumului de alcool în timpul sarcinii şi au fost identificate dovezi că această practică poate să ducă, de asemenea, la o greutate mai mică a bebeluşului la naştere.
Concluziile cercetării întăresc recomandările directorului serviciilor medicale din Regatul Unit care, în cadrul unei campanii cu sloganul ''Drymester'', îndeamnă femeile să se abţină de la consumul de alcool în toate trimestrele sarcinii.
Pentru a studia efectele consumului de alcool în timpul gravidităţii, oamenii de ştiinţă au combinat, pentru prima dată, rezultatele mai multor proiecte de cercetare.
Metodele folosite în cadrul cercetării includ studii tradiţionale precum teste aleatorii controlate, alături de strategii alternative, cum ar fi compararea copiilor din aceleaşi familii ale căror mame au redus sau au crescut consumul de alcool între sarcini, precum şi o abordare bazată pe markeri genetici, denumită ''randomizare mendeliană''.
Anterior, cercetările pe această temă s-au realizat prin studii ''observaţionale'', în cadrul cărora participanţii sunt deja expuşi la un factor de risc, iar cercetătorii nu încearcă să intervină pentru a schimba cine este şi cine nu este expus.
Toate cercetările incluse în analiză au încercat să compare elemente corespondente din grupuri de persoane care diferă doar în ceea ce priveşte expunerea la alcool în timpul sarcinii.
Deşi analiza a fost exhaustivă, studiul este limitat în abilitatea sa de a stabili cantitatea de alcool care provoacă aceste efecte negative.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile ar trebui să fie sfătuite în continuare să se abţină de la consumul de alcool pe durata sarcinii.
"Numărul dovezilor care atestă efectele dăunătoare ale alcoolului asupra copiilor înainte de naştere este în creştere, iar cercetarea noastră este prima care a luat în calcul gama completă de studii pe această temă", a precizat conducătoarea studiului, Luisa Zuccolo, de la Universitatea din Bristol.
"Este puţin probabil ca rezultatul să fie întâmplător, dacă luăm în calcul o varietate de abordări şi de rezultate".
"Cercetarea noastră confirmă actualul consens ştiinţific: consumul de alcool în timpul sarcinii poate afecta capacităţile cognitive ale unui copil mai târziu pe parcursul vieţii, inclusiv activităţile de învăţare. Ar putea totodată avea drept efect o greutate mai mică la naştere".
"Acest mesaj este mai important ca niciodată având în vedere studii recente prin care industria alcoolului promovează informaţii derutante despre adevăratul impact al consumului de alcool în timpul sarcinii asupra sănătăţii".
Cercetarea a fost finanţată de National Institute for Health Research şi Medical Research Council din Regatul Unit al Marii Britanii.
Studiul, intitulat ''Dovezi ale efectelor expunerii prenatale la alcool asupra greutăţii copilului la naştere şi asupra neurodezvoltării în urma unei analize sistematice a unor studii cvasi-experimentale'', a fost publicat în International Journal of Epidemiology.