Simpla numărare a înghiţiturilor duce la scăderea cantităţii de hrană consumată - este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea Minnesota, studiul lor fiind menţionat de passionsante.be.
Pentru a controla aportul alimentar este nevoie de multă voinţă. Pentru unii, este un comportament natural, iar pentru alţii, o adevărată provocare, uneori de netrecut. Este evident că limitarea consumului de hrană hipercalorică (grăsimi, zahăr etc.) constituie un element esenţial al regimurilor de slăbire şi de control al greutăţii.
Echipa de cercetători americani s-a ocupat de felul în care pot reuşi cei care au dificultăţi cu regimul alimentar, desfăşurând o serie de experimente cu voluntari al căror „self control” varia semnificativ. În cadrul testelor, ei au fost invitaţi să consume porţii de hrană sănătoasă şi hipercalorică, fie mâncând tot ce doreau fără să se gândească, fie numărând înghiţiturile (nu s-a fixat nicio limită de cantitate).
S-a constatat că, la cei care nu controlau în niciun fel consumul alimentar, simpla numărare a înghiţiturilor de mâncare a redus semnificativ aportul de alimente grase şi dulci (senzaţia de saţietate s-a manifestat mai repede şi mai intens), aproape la fel ca în cazul celor care se controlau în mod natural. A fost şi un beneficiu din punct de vedere al calităţii, însoţit de un sentiment de satisfacţie mai accentuat. Autorii insistă pe faptul că 'numărarea' înghiţiturilor nu trebuie aplicată neapărat când este vorba despre alimente sănătoase. Un articol pe această temă a apărut în „Journal of Consumer Research”.