26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sentimentul balonării este îngrozitor. Acea senzaţie acidă, gazoasă şi de umflare, care te face să îţi doreşti doar să te întinzi pe o canapea. Ce e de făcut? Ei bine, primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este să te relaxezi. Există patru alimente pe care dacă le adaugi în alimentaţia ta zilnică o să te ajute să câştigi “bătălia” pe care o duci cu balonarea.
Sfaturi generale
În general, cea mai bună metodă prin care poţi evita balonarea este să renunţi la alimentele care provoacă această stare, cum ar fi băuturile carbogazoase, alcoolul (berea în mod special) şi mâncarea prea uleioasă, prea sărată şi bogată în grăsimi, care au tendinţa de a încetini activitatea de golire a intestinelor şi a stomacului.
Totuşi, dacă îţi propui să faci exces în ceea ce priveşte mâncarea într-o perioadă următoare, atunci specialiştii îţi recomandă să rămâi proactiv. Doctorul Timothy S. Harlan, director medical la Şcoala de Medicină a Universităţii Tulane, spune că este indicat să mâncăm anumite alimente care “ne menţin abdomenul plat” înainte de “sărbatoarea alimentară” plănuită, iar experţii au ales patru dintre aceste alimente, potrivit ultimelor cercetări realizate în această direcţie.
Papaya
Cercetarea ştiinţifică sugerează că o enzimă care se află în papaya poate ajuta digestia. Numit de către Cristopher Columb “fructul îngerilor”, oamenii de ştiinţă spun că acest fruct dulce, suculent şi satinat promovează sănătatea digestivă şi curăţarea intestinelor, luptă împotriva inflamaţiei şi ajută sistemul imunitar.
Vitaminele şi nutrienţii din papaya sunt în mod clar benefice, dar principalul efect terapeutic derivă din enzima fructului, numită şi papaină. Papaina este o enzimă protează cisteină care este foarte cunoscută pentru diferitele beneficii pe care le are în ceea ce priveşte sănătatea digestivă.
Papaya a fost utilizată pentru beneficiile sale medicale încă din secolul 18, dar enzima sa a fost descoperită abia în 1870. Încă din acele vremuri s-au realizat cercetări ştiinţifice intense cu privire la efectele pozitive pe care le are asupra sănătăţii.
Poţi lua un supliment masticabil de papaya sau poţi mânca fructul real. Există numeroase reţete incredibile care au la bază fructul de papaya. Este bine să le încerci.
Fulgi de ovăz
Nu doar că reprezintă un mic dejun minunat în starea lor originală, dar este şi un aliment sănătos care nu va contribui la balonare. Într-o meta-analiză recentă a mai multor studii legate de digestie, cercetătorii au descoperit că tărâţele de ovăz sunt deosebit de utile.
Ovăzul are un conţinut ridicat de fibre. Fibrele sunt necesare pentru menţinerea unui tranzit intestinal regulat. Acest aliment este bogat atât în fibre solubile, cât şi în cele insolubile.
Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, au un aspect spongios şi absorb mult mai mult lichid decât propria greutate. Ovăzul alină constipaţia, grăbind procesul de trecere prin intestin.
Iaurt
Nu eşti un fan al iaurtului? Cu siguranţă o să îţi placă beneficiile anti-balonare ale iaurtului ce conţine “culturi active”, care cresc numărul de bacterii “bune” din intestin, ajutând astfel digestia şi evitând senzaţia de balonare.
Harlan spune că ar trebui să consumi un iaurt organic, care este cel mai probabil să conţină culturile active de care are nevoie organismul, şi să eviţi produsele cu fructe. Dacă îţi doreşti să dai iaurtului un gust dulce, atunci adaugă fructe proaspete sau orice fel de gem.
Sparanghel
Sparanghelul este una din legumele ce conţine inulină, această oligozaharidă hrăneşte bacteriile pozitive ce “trăiesc” în intestinul gros. Acest lucru face din sparanghel un aliment foarte bun în prevenirea creşterii exagerate a drojdiei intestinale şi menţine sistemul digestiv şi burta relaxată.
De asemenea, această legumă poate facilita acumularea de gaze şi datorită proprietăţilor sale diuretice sparanghelul ajută la eliminarea lichidului în exces din organism.


Articole înrudite