Temperaturile foarte ridicate atinse în timpul pregătirii cărnii albe şi roşii la grătar favorizează emisia de substanţe cancerigene pentru om, provocând un risc crescut de cancer la rinichi, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Texas.
Vestea neplăcută pentru amatorii de grătar a fost publicată în revista „Cancer”, studiul asociind regimurile bogate în carne albă şi roşie cu un risc crescut de cancer la rinichi, relatează pourquoidocteur.fr. Şi pregătirea termică a alimentelor are un rol în acest sens, explică autorii cercetării.
O echipă ce cercetători de la Centrul de luptă împotriva cancerului „MD Anderson” din cadrul Universităţii Texas a comparat obiceiurile alimentare a 659 de persoane cărora le fusese diagnosticat recent un carcinom renal cu cele ale 699 de persoane sănătoase. "Rinichiul este un organ activ în plan biochimic, care contribuie semnificativ la metabolismul xenobioticelor (substanţe chimice poluante sau toxice, străine organismului - n.r.); prin urmare este expus unor concentraţii mai ridicate de produse cancerigene decât alte organe", explică autorii studiului.
Datele arată că persoanele cu carcinom renal consumă mai multă carne roşie sau albă decât cele din grupul de control. Această asociere s-ar putea explica prin modul de pregătire termică a cărnii: temperaturile foarte ridicate ale cărnii în timpul gătitului favorizează emisia de substanţe cancerigene. Printre cele menţionate în studiu se numără aminele heterociclice sau hidrocarburile aromatice.
"Puiul bine fript, care se consumă adesea la petrecerile cu barbecue înseamnă enorm de mulţi acizi heterociclici de tip PhIP", spune cercetătorul Fabrice Pierre. Cercetătorul subliniază că fierul din carne (îndeosebi din carnea roşie) are şi el un rol în procesul carcinogen, indiferent de modul de tratare termică, încheie pourquoidocteur.fr.