Vaccinarea este una dintre intervenţiile cele mai de succes la nivel mondial în domeniul sănătăţii publice, în prezent existând aproape 30 de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, a subliniat prof. dr. Doina Pleşca, de la Spitalul de Copii "V. Gomoiu", cu prilejul lansării de către Societatea Română de Pediatrie a campaniei pentru protecţia bebeluşului "Să protejăm împreună copilăria".
În România au fost dezvoltate recomandări pentru administrarea vaccinurilor pentru majoritatea bolilor transmisibile specifice sugarului şi copilului mic cu multe decenii în urmă şi actualizate permanent, pornind de la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi de la experienţa ţărilor din Uniunea Europeană în domeniul imunizării, documentul fiind utilizat ca suport pentru completarea schemei naţionale de imunizare recomandată (Programul Naţional de Imunizare).
Vaccinarea, unul dintre mijloacele de prevenţie, ar trebui să aibă în vedere populaţiile la risc, copiii care provin din familii cu posibilităţi reduse, copiii cu risc şi cei care nu au acte de identitate, a spus prof. dr. Doina Pleşca.
Aceasta a susţinut că în programul naţional pentru imunizări ar trebuie introduse şi alte vaccinuri, cum ar fi împotriva rotavirus.
Un rol important în prevenţie, în informarea corectă privind vaccinarea îi revine medicului de familie, pediatrului, dar şi părinţilor, a evidenţiat medicul, adăugând că un rol important în profilaxia pediatrică trebuie să revină şi autorităţilor.
La rândul său, prof. dr. Doina Azoicăi, de al UMF "Gr.T. Pop" din Iaşi, a făcut referire la preocupările din domeniul vaccinurilor, şi anume ca acestea să fie cât mai puţin traumatizante, să fie combinate, să răspundă pentru mai multe boli şi să se facă printr-o singură injectare.
Medicul a menţionat că părinţii au multe surse de informare iar medicii trebuie să vină cu argumente ştiinţifice privind vaccinarea, pentru că astfel vor reduce suspiciunile privind vaccinarea.
Astfel, „Recomandări de vaccinare în pediatrie”, lucrare realizată de Societatea Română de Pediatrie, este utilă documentării, 16 maladii fiind prezentate într-o formă complexă, prin trecerea în revistă a celor mai importante aspecte.
Vaccinarea în principalele boli infecţioase pediatrice oferă o sinteză a celor mai noi date cu privire la: tuberculoză, difterie, tetanus, tusea convulsivă, poliomielita, infecţia cu Haemophilus influenza, hepatita virală B, vaccinuri combinate, infecţia cu rotavirus, infecţia cu Streptococcus Pneumoniae, rujeola, parotidita epidemică, rubeola, varicela, infecţia cu meningococ, hepatita virală A şi gripa.
„Sănătatea copilului este un indicator-cheie pentru sănătatea unei societăţi iar în prezent, acest subiect în România se află din nou pe agenda publică din cauza incidenţei ridicate a cazurilor de boală, de mortalitate infantilă etc. în comparaţie cu alte ţări”, a afirmat prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8? (9,8 morţi la 1.000 de nou născuţi), aproape dublă faţă de media europeană. Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%) şi accidentele (10%).