Chiar dacă se găsesc la vânzare pe rafturile magazinelor şi farmaciilor şi deci sunt autorizate, unele produse cosmetice pot avea un efect negativ care se manifestă abia după mulţi ani de la lansarea lor pe piaţă.
Medicii şi oamenii de ştiinţă au observat că unele produse extrem de populare şi apreciate nu sunt bune nici pentru sănătate, nici pentru mediul înconjurător. Lisa Donofrio, profesor de dermatologie la Universitatea Yale, explică de ce este bine să evităm unele cosmetice.
1. Săpunul şi produsele antibacteriene. Toate aceste cosmetice conţin triclosan, un ingredient care este asociat cu rezistenţa la antibiotice şi cu tulburări hormonale. În plus, studiile nu au demonstrat că produsele care distrug aproape toate bacteriile sunt benefice. „Trebuie să fim puţin mai murdari, este bine pentru sistemul nostru imunitar”, explică Lisa. De asemenea, triclosanul care ajunge în apa potabilă va distruge chiar şi bacteriile benefice de aici.
Săpunurile antibacteriene solide conţin un ingredient similar, triclocarban, la fel de periculos.
În loc să folosim aceste produse, Lisa Donofrio recomandă săpunurile şi gelurile de duş cu ingrediente naturale antimicrobiene, cum este sulful sau peroxidul benzoil.
2. Scruburile cu microparticule. Cosmeticienele recomandă folosirea regulată, chiar de câteva ori pe săptămână, a unui scrub pentru corp şi pentru faţă, care are un rol exfoliant benefic, înlăturând straturile de piele moartă. Studiile recente au demonstrat că aceste mici particule ajung în apa potabilă şi de aici în mări şi oceane şi ucid peştii. Mai multe state americane au interzis deja folosirea acestor produse.
Se recomandă înlocuirea acestora cu produse naturale, care conţin zahăr sau sare de mare sau cu mănuşile exfoliante.
3. Cosmeticele cu parabeni. Aceşti conservanţi sunt folosiţi în aproape toate cosmeticele şi au ca scop prevenirea dezvoltării bacteriilor şi creşterea termenului de valabilitate. Dar parabenii sunt asimilaţi în corpul nostru, iar unele studii i-au asociat cu tulburări hormonale şi anumite tipuri de cancer. Ei se fixează pe receptorii de estrogen şi sunt depozitaţi în grăsimea corporală.
Parabenii sunt trecuţi pe lista de ingrediente, sub diferite denumiri: methylparaben, propylparaben, deci dacă citim atent eticheta putem evita foarte uşor aceste produse.
Există multe cosmetice naturale, fără parabeni, care pot fi folosite, deşi acestea nu au un termen de valabilitate aşa de mare.