Aproximativ 30 de mii de hectare din Câmpia Bărăganului nu au în actele de constatare a pagubelor produse de seceta din vara trecută procentul de afectare. Fermierii sunt disperaţi pentru că odată cu producţia scăzută sunt apăsaţi de ratele pe care trebuie să le plătească la bănci pentru seminţe şi îngrăşăminte.
Oamenii spun că, de fapt, comisiile de constatare au venit în teren fără să anunţe fermierii, dar şi mult prea târziu, când deja ei recoltaseră cultura de grâu. Este adevărat că şi Ministerul Agriculturii a făcut prea târziu prelungirea termenului până la care se puteau trimite actele pentru constatatea secetei şi obţinerea ajutorului. "La noi la Brăila sunt 30 la sută, sunt vreo 30.000 de hectare în această situaţie, problema este că ordonanţa 17 pe noi ne exclude de la plată, deoarece nu avem procentul de calamitate trecut pe procesul verbal. În multe situaţii, oamenii deja recoltaseră când a venit comisia și a rămas la latitudinea lor dacă vor trece un procent unde va fi cazul, dacă se va da, nu se va da. Şi uite că s-a dat, dar acum noi nu putem primi. S-au scumpit şi acum «bula asta de oxigen» să nu o iei doar dintr-o simplă eroare, nici nu mai contează cine a făcut eroarea. La noi ar fi vorba de 100-100 şi ceva de mii de lei pierdere, că nu aveam trecut acel procent. Eu sper să nu rămână pierdere, să se facă ceva", a precizat Mihai Mocanu, fermier, reprezentat asociaţie fermieri.
Nemulţumirile fermierilor au ajuns şi la Ministerul Agriculturii care încearcă să repare erorile. Astăzi în cadrul unei video conferinţe cu directorii Direcţiilor Agricole s-a decis refacerea acestor procese verbale de constatare, dar încă nu se ştie cum se va proceda cu stabilirea gradului de calamitate. În cazul în care se vor aproba despăgubiri şi pentru cei care nu au procentul de afectare al culturii, cel mai probabil se va opta pentru declaraţii pe propria răspundere.