Numeroase tinere românce, inclusiv din rândul celor cu studii superioare, şi-au găsit un loc de muncă foarte avantajos în industria videochatului erotic, o afacere care în România produce anual circa un miliard de euro, relatează agenţia EFE.
Agenţia spaniolă de presă ne-o prezintă pe Alexandra, studentă la Drept şi vorbitoare a patru limbi străine. Ea petrece minimum opt ore pe zi în lenjerie intimă în faţa unei camere web conversând cu bărbaţi care plătesc un dolar pe minut în schimbul unor discuţii deocheate. „Le arăt că sunt interesată de ce-şi doresc ei, îi fac să se simtă importanţi, unici, nu îi judec, doar îi ascult. Astfel am reuşit să reţin un client timp de zece ore fără întrerupere, ceea ce înseamnă mulţi bani”, povesteşte Alexandra, care prestează această activitate într-o vilă luxoasă din Bucureşti, alături de alte 43 de colege.
După un an şi jumătate, timp în care s-a conversat cu peste 11.000 de bărbaţi, Alexandra a ajuns în topul zece mondial al modelelor care lucrează în domeniul videochatului erotic, top stabilit în urma unui concurs desfăşurat recent în Statele Unite, spune şeful ei, care a cerut să nu i se divulge identitatea. Ea câştigă lunar circa 11.000 de euro, în timp ce venitul mediu al fetelor din România care se dedică acestei activităţi este estimat în jurul a 3.000-4.000 de euro, salariul mediu în România fiind de circa 350 de euro, notează agenţia spaniolă.
Aceasta ne dă în continuare exemplul altei fete, Roxana, care câştigă aproximativ 8.000 de euro pe lună. Atunci când a început, nu credea că poate obţine atât de mulţi bani într-o ţară cu salarii mici şi cu o economie subterană ce reprezintă o treime din PIB. „S-a adeverit că m-am înşelat şi am reuşit prin forţe proprii ce mi-am propus”, mărturiseşte ea.
În România există circa 700 de studiouri de videochat, care împreună au încasări estimate la circa un miliard de euro anual, conform datelor Ministerului român de Finanţe, scrie agenţia spaniolă de presă. Din suma plătită de client, fetele păstrează jumătate şi diferenţa revine companiei care a angajat-o, iar clienţii provin în special din Statele Unite şi Marea Britanie.
„Dacă te implici, poţi să câştigi mulţi bani. Am ziua de lucru de opt ore, carte de muncă şi plătesc impozite la stat, totul este transparent”, susţine Alexandra, vorbind firesc, fără să lase impresia că ar simţi vreo urmă de ruşine pentru ceea ce face. Printre clienţii ei se găsesc nu doar bărbaţi, ci şi femei sau cupluri. „Unii intră pe chat pentru că au nevoie de comunicare sau de cineva care să-i înţeleagă, alţii au mulţi bani, dar se simt singuri”, explică ea.
Şi şeful ei prezintă jurnaliştilor spanioli această activitate ca fiind una deplin legală. „Ne-a trebuit mai mult de un an să ne dăm seama cum funcţionează această industrie, legalitatea ei şi cum să recrutăm tinerele potrivite”, afirmă el.
Societăţile de videochat din România nu au fost implicate până în prezent în scandaluri majore. Totuşi, la jumătatea lunii martie, 93 dintre ele au fost supuse raziilor poliţiei în cadrul unei investigaţii privind o reţea infracţională suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, una fiind bănuită că a fraudat statul cu 300 de milioane de dolari.