În ciuda faptului că Galaţiul este un oraş aflat între trei ape – Siret, Prut şi Dunăre – locurile de agrement administrate de administraţia publică locală şi în care gălăţenii se pot relaxa, pot înota sau pescui sunt din ce în ce mai puţine. Şi acest lucru deoarece bazele nu sunt nici pe departe îngrijite aşa cum se cuvine. Astfel, nici una din cele două baze de agrement administrate de Primăria municipiului Galaţi – Plaja Dunărea şi lacul Vânători – nu este pregătită pentru public, în acest moment.
Lacul Vânători, administrat de Primăria municipiului Galaţi (zonă care, teoretic, beneficiază de locuri de pescuit, de făcut plajă, de grătare dar şi de înnoptat la căsuţe sau cort) se află pentru încă un an în aceeaşi stare deplorabilă în care s-a găsit cel puţin în ultimii zece ani. Cele 10 căsuţe vechi şi neîntreţinute nu sunt alimentate cu energie electrică, nici cu apă potabilă, toaletele nu au apă curentă, iar lista problemelor poate continua. Din păcate, la Lacul Vânători nu există nici un proiect de reamenajare în derulare, deşi administraţia locală a intrat în al treilea an în care promite acest lucru.
Mai grav este că în acest an nici Plaja Dunărea nu pare pregătită să primească gălăţenii. Asta în condiţiile în care, anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a închis-o din cauza lipsei de condiţii sanitare (toaletele ruginite, bazinul de înot - sub orice critică, duşurile, vechi şi ruginite, dalele din zona bazinelor - distruse). Plaja Dunărea arată acum ca după bombardament. Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat că speră ca în acest an să poată achiziţiona, pentru această bază, măcar un sistem de filtrare a apei din bazin, pentru a nu se mai repeta programul anilor trecuţi, când bazinul de înot era plin cu apă doar în weekend, restul zilelor fiind rezervate pentru golirea bazinului, spălare şi clorinare, apoi reumplerea sa cu apă. Totul, din cauză că sistemul de recircularea apei (construit odată cu bazinul) este defect de câţiva ani, motiv pentru care, pentru menţinerea unor condiţii igienice minime, la inrevale foarte scurte de timp, bazinul trebuie golit de apă, spălat şi reumplut cu apă – o procedură anevoioasă şi costisitoare. „Baze de agremnent? Of-of-of!...” - aşa şi-a început răspunsul primarul Marius Stan, când a fost întrebat despre locurile în care se vor putea relaxa în această vară gălăţenii. „Pentru Plaja Dunărea avem intenţii de parteneriat public-privat pentru a transforma zona într-un Aqualand, dar să vedem în cât timp se vor finaliza negocierile cu cei intresaţi. La Lacul Vânători, de asemenea, avem oferte de la privaţi pentru concesiune, pentru a transforma zona într-o bază de agrement, de pescuit, plajă, plimbare cu hidrobicicletele... Dar nu pot să mă exprim când vine vorba despre termene, devin extrem de reticent să dau termene, atunci când este vorba de proceduri”, a spus Marius Stan.
CJ Galaţi investeşte în propriile baze
Teoretic, gălăţenii mai au cel puţin alte două locuri de agrement care aparţin domeniului public, respectiv Consiliul Judeţean Galaţi, şi care se află în afara oraşului: Pădurea Gârboavele şi Baza Zătun. Pădurea Gârboavele se află la 15 km depărtare de oraş, însă este amenajată pentru grătare, existând peste 100 de grătare, dar şi mese (110), bănci (220), locuri de joacă pentru copii, toalete ecologice, cişmele cu apă potabilă etc.
Cel de-al doilea obiectiv turistic şi de agrement, baza Zătun, este închisă în acest sezon, însă pentru o cauză nobilă - până la toamnă, aici se derulează două proiecte de modernizare cu finanţare acordată de la UE, prin Programul Operaţional de Pescuit. Odată finalizate proiectele, se va deschide, în sfârşit, către publicul larg, o bază de agrement construită în anii comunismului, folosită doar „cu circuit închis”, modernizată ulterior, dar, din cauza tarifelor practicate, rămasă tot în regim „cu circuit închis”, sistem care, din păcate, a fost păstrat de toate conducerile vremelnic alese la cârma CJ Galaţi.
Potrivit lui Vali Viorel Sandu, director al Serviciului Public de Administrarea Domeniului Public şi Privat al CJ Galaţi, proiectele presupun atât amenajarea zonei de uscat, cât şi a apei pentru agrement. Astfel, pe uscat vor fi construite 19 căsuţe din lemn, un loc de campare, zone speciale pentru plajă, pentru grătare, dar şi toalete şi duşuri etc., în timp ce pe apă vor fi amenajate pontoane de pescuit şi refugii pentru pescari. În plus, cum zona nu beneficiază de apă potabilă, se va realiza o reţea de alimentare cu apă potabilă, dar şi o mini-staţie de epurare, precum şi o reţea de alimentare cu energie electrică. Investiţiile se vor finaliza în această toamnă.