16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UPDATE | Tâlhării în serie în faţa celui mai prestigios colegiu brăilean (VIDEO)
UPDATE | Tâlhării în serie în faţa celui mai prestigios colegiu brăilean (VIDEO)

UPDATE: „Urmare a comunicatului de presa din ziua de 23 ianuarie a.c., privind infracţiunile de tâlhărie calificată comise în ziua de 21 ianuarie a.c., de către doi minori, cu vârste de 10, respectiv 17 ani, vă comunicăm următoarele: În urma cercetărilor efectuate de către poliţişti, în cursul zilei de ieri, 13.02.2020, faţă de minorul de 17 ani a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore. Acesta a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Astăzi, 14 februarie a.c., tânărul a fost prezentat instanţei de judecată, pe numele său fiind emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. În continuare, poliţiştii desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată în formă continuată“, a informat IPJ Brăila.

...........................................................................................................

Continuă seria tâlhăriilor petrecute la Colegiului „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila, tâlhării ce au ca ținte elevii liceului. Din păcate, chiar dacă autorii sunt prinși (foto), cei care au comis efectiv fapta sunt minori sub 14 ani și sunt în libertate.

Taxă de protecție și țigări, principalele ținte ale infractorilor minori

Prima tâlhărie a avut loc acum două săptămâni în fața liceului (citeşte aici). Atunci, patru elevi au fost tâlhăriţi, iar unul chiar înjunghiat. Autorul era un băiețel de 10 ani, supravegheat de un tânăr de 17 ani, dar cel mic a dat cu lama cuțitului. Ultimul atac a avut loc în ziua de vineri, 07 februarie 2020, tot în același loc. De data aceasta, copiii și-au dat banii de covrigi și cuțitul a fost folosit doar ca amenințare. Atacul a fost însă surprins de camerele de supraveghere (video mai jos).

Cu ajutorul părinților și al elevilor, primarul orașului și Poliția Locală au prins autorul. Era un băiat de 12 ani, fratele celui de 10 ani implicat în primul atac. Autoritățile spun că cei doi mai au un frate, în vârstă de 15 ani, care „le-ar ține spatele“, și toți ar fi supervizați de un tânăr de 17 ani. Din păcate, faptic, tâlhăria o comit cei doi minori sub 14 ani.

Grav este că înainte de această a doua tâlhărie a fraților, aceștia și familia au fost chemați la Poliția Locală pentru a li se explica gravitatea faptelor comise acum două săptămâni. „În baza informațiilor furnizate de domnul primar cât și de părinții copiilor, precum și din discuțiile cu elevii, am creionat un cerc de suspecți. Noi am vizionat imaginile din data de 07 februarie, am reușit să recunoaștem unul dintre copiii pe care i-am adus cu două zile înainte și astfel am putut identifica făptuitorul“, a spus Georgică Tănase, comandant Poliția Locală Brăila.

Primarul nu îi mai vrea în libertate

Primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, cere ca autoritățile implicate în aceste cazuri să nu mai lase iar micii tâlhari în libertate. „Mi-aș dori foarte mult ca instituțiile implicate să nu îi mai elibereze pe aceștia, deoarece se pot lua măsuri reale în ceea ce privește cazarea lor într-un centru de detenție și reeducarea minorilor, decăderea din drepturile părintești și preluarea copiilor, astfel încât statul să îi educe dacă familia nu are această capacitate“, a spus Marian Dragomir.

Din păcate, ce dorește edilul nu se prea poate, deoarece nu mai există instituțiile, fostele școli de corecție, care puteau educa acești minori problemă. Au descoperit-o cei de la Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului (DJASPC) Brăila. Având în vedere vârsta, minorii nu răspund în fața legii, iar simpla vizită la un penitenciar sau discuțiile, nu au niciun efect. E nevoie de un serviciu specializat pentru infractorii minori care nu există faptic, nu există finanțare, și care, în momentul actual, nu oferă nicio soluție.

„Pe raza județului, nu există un astfel de serviciu, ne-am adresat celorlalte DGASPC-uri, răspunsurile pe care le-am primit fiind negative. Acum, programul de consiliere pshihologică continuă, am discutat și cu domnul președinte al Consiliului Județean posibilitatea înființării unui astfel de serviciu la noi în județ“, a precizat Simona Cimpoaie, director DJASPC Brăila.

În lipsa unui centru de reeducare, aceştia pot ataca din nou

Și polițiștii au mâinile legate. Tot ce au putut face poliţiştii a fost să amendeze familia atacatorului de vineri cu 500 de lei pentru vagabondajul și faptele violente ale fiului şi să îi mai deschidă acestuia încă un dosar penal pentru tâlhărie calificată. Cercul vicios al neputinței se închide în momentul în care și părinții strigă că nu mai au nicio putere și vor ca minorii să ajungă undeva în grija statului pentru educare.

Cel puțin asta susține Lenuța Lică, mama infractorilor minori, care spune că nu îi mai poate controla și a cerut ajutorul autorităților, dar din păcate i s-a spus că nu există niciun centru în Brăila unde copii ca ei să fie reeducaţi. Fostele centre de reeducare ale minorilor, așa cunoscutele școli de corecție, au fost desființate după Revoluție. În momentul de față, banda fraților poate să apară mâine din nou la pândă în fața Colegiului.


Articole înrudite