Turismul nu este punctul nostru forte. Din nefericire, România nu se află pe harta turiştilor străini, în ciuda „frumuseţilor patriei”, cu care am fost obişnuiţi de-a lungul timpului. Iar turiştii străini sunt şi cei care cheltuiesc cei mai mulţi bani, acest lucru fiind valabil atât pentru ţările est-europene, cât şi pentru statele puternice ale Uniunii Europene. Nu este prima analiză pe care o realizează Econtext asupra turismului. În luna mai a publicat o radiografie asupra turiştilor care vizitează ţara noastră, dar şi asupra turiştilor români. Iar concluziile au fost dramatice: suntem pe prima poziţie în topul europenilor care nu au plecat şi nu vor pleca deloc în vacanţă în acest an. În plus, s-a mers mai departe şi s-a analizat şi care sunt cele mai vizitate judeţe din ţara noastră. Iar o primă concluzie arată că România este atractivă doar pentru turismul de relaxare. Turismul istoric, ecumenic sau de aventuri aproape că nu există la noi.
Grădina Carpaţilor
Sunt însă şi alte modalităţi prin care putem observa cât de neatractivă este România pentru turiştii străini. S-a ales cea mai simplă: prezentarea ponderii turiştilor străini în totalul turiştilor care vizitează România. Econtext a extins această comparaţie şi la nivelul celorlalte state europene. Cu alte cuvinte, a comparat ponderea turiştilor străini care vizitează România cu ponderea turiştilor străini care vizitează celelalte state din comunitatea europeană, deci câţi turişti străini vizitează fiecare ţară din UE.
Turişti străini
Anul trecut, circa 7 milioane de turişti (români şi străini) au vizitat ţara noastră. Din aceştia, mai puţin de un sfert erau străini. Mai exact, 17,2% din totalul turiştilor care au vizitat anul trecut România au fost străini. Dacă ne uităm pe clasamentul european observăm, cu stupoare, că România este pe ultimul loc la acest capitol. Suntem ţara europeană în care sosesc cei mai puţin turişti străini (raportat la numărul total al turiştilor).
De cei mai mulţi turişti străini se bucură micuţul stat al Maltei, unde peste 95% din turişti provin din afara ţării. Luxemburg vine pe locul doi, cu o pondere a turiştilor străini de 92%. Explicaţia este aceeaşi: stat mic, cu o populaţie de circa jumătate de milion de locuitori. În schimb, pe a treia poziţie se plasează Cipru, iar pe locul patru vine Grecia. Aici, explicaţiile sunt de prisos.