02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Controversa a luat sfârşit: după mii de procese şi  lungi dezbateri pe tema ilegalităţii taxei de poluare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că statul Român va trebui să returneze banii pe taxa de poluare pentru maşinile second-hand înmatriculate în România, tuturor celor care depun cereri de restituire în instanţă. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 24 din 14 noiembrie 2011, pronunţată în dosarul nr. 9/2011, admite recursurile în interesul legii, formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj. Astfel se stabileşte că procesele pentru evitarea taxei de poluare împotriva Direcţiei de Permise de Conducere şi Înmatriculări sunt admisibile. De asemenea, s-a hotărât că plângerile prealabile la ANAF ale celor care au achitat taxa auto şi doresc să o conteste pot fi făcute în termen de 5 ani de la data achitării taxei.
“Era de aşteptat ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să ia o astfel de decizie, pentru că taxa de poluare este ilegală! Aceasta încalca legislaţia Uniunii Europene, care interzice statelor membre să ia măsuri de taxare în exces a unor produse provenind din alte state, favorizând astfel produsele autohtone”, afirma av. Coltuc Marius, fondator al Casei de avocatură Coltuc.
Casa de avocatură Coltuc, iniţiatoarea petiţiei STOP TAXEI DE POLUARE!, are peste 1.000 de dosare de recuperare a taxei auto şi a susţinut încă de la promulgarea legii faptul că aceasta poate fi abuzivă în unele cazuri. Avocat Coltuc Marius afirmă: “Îi încurajez pe plătitorii de taxă să dea statul în judecată! Şansele de reuşită sunt mai  mari ca niciodată, având în vedere decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi precedentul creat, foarte multe taxe fiind recuperate chiar de către avocaţii Casei de avocatură Coltuc”.


Articole înrudite