18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tulcea: Administraţia Munţilor Măcin a achiziţiat un mijloc de intervenţie pentru turiştii rătăciţi
Tulcea: Administraţia Munţilor Măcin a achiziţiat un mijloc de intervenţie pentru turiştii rătăciţi

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) a achiziţionat un mijloc de transport special pentru intervenţii în sprijinul turiştilor care se pierd în zone greu accesibile din aria naturală protejată, a declarat pentru Agerpres directorul APNMM, Viorel Roşca.
Achiziţia a fost făcută în cadrul unui proiect european care vizează întocmirea planului de management pentru situl Natura 2000 ROSCI0201 Podişul Nord-Dobrogean, partea care se suprapune cu ROSPA0073 Măcin-Niculiţel şi partea care nu se suprapune, situată la nord de ROSPA0091 Pădurea Babadag, şi rezervaţiile naturale Muntele Consul, dealul Sarica, Edirlen, Carasan-Teke, Dealul Mândreşti, Mănăstirea Cocoş.
"Prin proiect, ne-am luat un server pentru monitorizare cu GPS, vom face şi o machetă tridimensională a zonei de competenţă, iar ca autovehicule, avem o maşină de teren şi un UTV care va avea o trusă sanitară pentru intervenţii. Sunt turişti care întârzie în faţa spectacolului naturii, iar cu ajutorul UTV-ului putem interveni pe drumuri forestiere inaccesibile maşinilor de teren", a menţionat directorul APNMM, Viorel Roşca.
El a mai spus că în cadrul proiectului european s-au derulat deja două din cele şapte cursuri de instruire a personalului APNMM şi s-au realizat achiziţiile pentru efectuarea studiilor speciilor şi factorilor de risc din zonă.
Planul de management întocmit de APNMM vizează doar circa 24.000 de hectare care sunt administrate de instituţia din subordinea Ministerului Mediului, nu şi cele circa 60.000 de hectare care sunt administrate de asociaţia Dakia.
"Din luna iulie a anului trecut, am făcut o fundamentare la Ministerul Mediului şi se fac demersuri ca parte de Podişul Nord-Dobrogean care se suprapune cu SCI şi SPA administrate de noi să se numească Podişul Niculiţelului, pentru că acesta ocupă cel mai important teritoriu, astfel încât până la aprobarea acestui plan de management să nu se mai facă confuzii între cele două proiecte", a menţionat directorul general al APNMM.
Proiectul lansat joi de APNMM are ca beneficiar Romsilva, a început anul trecut şi are ca obiectiv general asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes comunitar de pe cele 24.000 de hectare din Podişul Nord-Dobrogean şi din rezervaţiile Muntele Consul, Dealul Sarica, Edirlen, Carasan-Teke, Dealul Mândreşti şi Mănăstirea Cocoş.
Bugetul proiectului care se va încheia în luna noiembrie a anului viitor este de 9.690.035,2 lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.
În anii trecuţi, mai mulţi turişti au criticat APNMM, din cauză că nu deţine mijloace de intervenţie în sprijinul turiştilor care se rătăcesc în Munţii Măcinului.


Articole înrudite