07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Somnul de după-amiază are efecte pozitive doar dacă nu depăşeşte 20-30 de minute şi ajută la retrezirea atenţiei. În cazul în care depăşeşte intervalul de timp recomandat sau este menit să completeze orele de somn nocturne, somnul de prânz are o serie de efecte negative, afirmă doctorul Fabio Cirignotta, directorul Unităţii operative de neurologie de la spitalul Policlinico Sant' Orsola-Malpighi din Bologna.
La nivel empiric, toată lumea ştie că somnul de după-amiază prelungit este în detrimentul orelor de somn nocturne şi cei care suferă de insomnii noaptea intră într-un cerc vicios dacă recuperează ziua orele de somn pierdute. Ceea ce nu se ştie este că somnul de prânz are efecte negative asupra sănătăţii cardiovasculare.
Studiile făcute de medicii italieni relevă faptul că lipsa somnului sau orele de somn dormite în condiţii nefavorabile măresc riscul hipertensiunii, facilitează obezitatea şi intoleranţa la glucoză, adică dau naştere la o formă de pre-diabet.
Doctorul Cirignotta recomandă celor care suferă de insomnie să nu doarmă ziua, pentru că vor continua să nu adoarmă noaptea. Neurologul italian subliniază că atunci când dormim mai mult decât este suficient, creierul intră într-o „inerţie a somnului” care încetineşte funcţiile cerebrale. Concret, după trezire, creierul are nevoie de cel puţin o jumătate de oră ca să fie operativ.


Articole înrudite