Jandarmeria Galați și-a prezentat bilanțul activităților pe anul 2024:
"Anul 2024 a fost o perioadă deosebit de dinamică și plină de provocări pentru Inspectoratul de Jandarmi Județean „Dunărea de Jos” Galați, într-un context social și european în continuă schimbare. Pe măsură ce societatea românească și continentul european au evoluat, Jandarmeria Galați a fost în prima linie, adaptându-se rapid la noile cerințe și complexități ale misiunilor sale, asigurându-se că răspunde în mod eficient provocărilor impuse de un peisaj social și politic dinamic.
Pa plan intern, 2024 a fost un an în care am gestionat o serie de misiuni complexe și diversificate. De la asigurarea ordinii publice în cadrul unor evenimente majore de amploare, până la intervenții specifice pentru prevenirea și combaterea infracționalității, salvarea de persoane și înlăturarea efectelor produse de inundații. Pe lângă aceste provocări de zi cu zi, Jandarmeria Galați a fost prezentă și în cadrul unor misiuni de amploare, care au cerut un grad înalt de pregătire și coordonare. În fața unor riscuri noi, dar și a unor situații deosebite, am demonstrat că suntem pregătiți să intervenim cu profesionalism și responsabilitate.
În plan internațional, anul 2024 a adus un val de noi provocări, dar și oportunități, în contextul cooperării transfrontaliere și al consolidării securității naționale, Jandarmeria Galați continuând să colaboreze strâns cu structuri similare din state partenere, în cadrul unor viitoare proiecte comune de combatere a fenomenelor infracționale transnaționale, terorismului și migrației ilegale. În același timp, am respectat standardele europene în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor, asigurându-ne că fiecare acțiune întreprinsă a fost marcată de respectul pentru lege și demnitatea umană.
De asemenea, 2024 a fost un an în care Jandarmeria Galați a depus eforturi considerabile pentru a răspunde cerințelor unei societăți tot mai exigente, în care siguranța publică și respectarea ordinii sunt fundamentale pentru coeziunea socială. Am continuat să investim în formarea profesională a personalului nostru, să modernizăm echipamentele și spațiile utilizate și să îmbunătățim tehnicile de intervenție, toate acestea pentru a răspunde în mod eficient la noile provocări, dar și pentru a preveni riscurile care pot afecta siguranța cetățenilor.
Privind spre viitor, unitatea noastră își propune să continue consolidarea unei structuri flexibile și eficiente, capabile să răspundă rapid și adecvat la noile provocări ale unei societăți în continuă schimbare. De asemenea, vom intensifica colaborarea cu instituțiile partenere, în scopul de a promova un climat de securitate și stabilitate nu doar pe plan național, ci și regional. În continuare, vom investi în resursa umană, prin programe de formare continuă, pentru a ne asigura că suntem pregătiți să facem față cerințelor unei lumi tot mai complexe și interconectate.
În această viziune, Jandarmeria Galați își reafirmă angajamentul față de valorile fundamentale ale statului de drept: respectul pentru lege, protecția drepturilor cetățenilor și asigurarea unui climat de ordine și siguranță. Vom continua să fim un pilon de stabilitate și siguranță, un partener de încredere pentru comunitate și pentru instituțiile partenere.
Direcțiile pe care unitatea a acționat în anul 2024 au fost concentrate pe creșterea performanței activităților operative și de suport, precum și a capacității instituționale.
Obiectivele și activitățile specifice au urmărit direcționarea eforturilor pe obținerea rezultatelor, îmbunătățirea metodelor și procedurilor utilizate, dar și implicarea activă a personalului.
Resurse umane
Încadrarea Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați este de circa 75%, încadrare care asigură cu mare dificultate resursele umane necesare îndeplinirii atribuțiilor specifice, conform competențelor.
În anul 2024 au fost recrutați 5 candidați pentru Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București - specializarea jandarmerie, fiind admiși 2 candidați. Totodată, 1 candidat a fost declarat admis în instituțiile superioare de învățământ aparținând Ministerului Apărării Naționale, fiind specializat pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, au fost recrutați 48 de candidați pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, fiind admiși 28 de candidați.
Misiuni ordine publică
Misiunile executate în anul 2024, în număr de 5.357, au înregistrat o creștere cu 1,40% față de anul 2023, când au fost executate 5.283 misiuni. Această creștere este generată de următorii factori:
- desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, pentru autoritățile administrației publice locale, pentru Președintele României, respectiv pentru Senat și Camera Deputaților;
- angajarea de efective suplimentare în cadrul acțiunilor în cooperare cu Inspectoratul de Poliție al Județului Galați, în zone și medii de risc, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale;
- angrenarea în misiunea de menținere a ordinii publice, în localitățile afectate de inundații.
Din totalul misiunilor executate:
- 309 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice,
- 795 misiuni de menținere a ordinii publice,
- 412 acțiuni în cooperare/ colaborare cu alte instituții,
- 293 misiuni în context alegeri,
- 235 acțiuni pentru punerea în executare a mandatelor de aducere,
- 25 acțiuni speciale,
- 1 acțiune punctuală
- 287 rezerve de intervenție
Asigurarea și restabilirea ordinii publice, misiuni principale ale Jandarmeriei Române, au constituit o prioritate, atât pentru factorii de conducere ai inspectoratului, cât și pentru cei de execuție. În anul 2024, la nivelul județului Galați nu au fost înregistrate tulburări grave ale ordinii publice și nu au fost executate misiuni de restabilire a ordinii publice.
Astfel, au fost executate 309 misiuni de asigurare a ordinii publice, dintre care:
- 123 misiuni la manifestările sportive;
- 98 misiuni la manifestările cultural-artistice;
- 40 misiuni la manifestările religioase/ comemorative;
- 12 misiuni la manifestările de protest;
- 20 misiuni la manifestările promoționale;
- 3 misiuni pe timpul vizitelor oficiale;
- 13 misiuni la alte acțiuni.
Misiunile de asigurare a ordinii publice au fost executate fără a se înregistra incidente sau alte evenimente deosebite. Faptul că nu au fost înregistrate incidente se datorează și sprijinului real și eficient primit atât din partea Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, cât și din partea partenerilor instituționali din județul Galați.
Participarea la menținerea ordinii publice
Misiunile de menținere a ordinii publice s-au executat în conformitate cu Strategia națională de ordine publică, fiind principalele generatoare de rezultate, fapt pentru care, în activitățile de planificare, organizare, pregătire și executare au fost implicate toate compartimentele și structurile de profil din cadrul inspectoratului.
În anul 2024 au fost executate 3.795 misiuni de menținere a ordinii publice, în cooperare cu poliția, iar unitatea noastră a asigurat efectivele necesare constituirii patrulelor mixte în zonele cu potențial criminogen ridicat. Astfel, au fost executate 1.517 patrule mixte în mediul urban și 821 în mediul rural. Acest gen de misiune a înregistrat o scădere cu 16,44% față de anul 2023, când au fost executate un număr de 2.798 patrule mixte. Pe lângă acestea, au fost organizate și executate 1.329 patrule de ordine publică, doar cu efective de jandarmi.
De asemenea, pe parcursul anului au fost planificate și 128 patrule de ordine publică care au acționat în zona unităților de învățământ, în special în perioada de afluire/defluire a elevilor.
Acțiuni în cooperare / colaborare cu alte instituții:
Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați a executat un număr de 412 misiuni, astfel:
- I.P.J. Galați – 278 misiuni;
- executorii judecătorești – 120 misiuni;
- G.I. (S.P.I. Galați, inclusiv cu C.R.C.P.S.A. Galați) – 6 misiuni;
- S.U.J. Galați – 2 misiuni;
- Altele – 6 misiuni.
Ambele genuri de misiuni, atât cele de menținere a ordinii publice, cât și acțiunile executate în cooperare/ colaborare cu alte instituții au înregistrat scăderi relativ mici față de anul 2023. Acestea au fost generate de angajarea efectivelor de jandarmi în cadrul acțiunilor de salvare a persoanelor și de limitare a efectelor inundațiilor, precum și de menținere a ordinii publice, prin constituirea de patrule de jandarmi pe raza comunelor Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi și Costache Negri, respectiv constituirea de patrule mixte pe raza de competență a Poliției orașului Târgu Bujor și a Secției 5 Poliție Rurală Rădești, unde au fost înregistrate, de asemenea, pagube însemnate produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Un alt factor care a generat scăderea acestor acțiuni îl reprezintă angrenarea efectivelor în misiunile contextualizate alegerilor.
Acțiuni speciale și intervenție antiteroristă
În anul 2024, efectivele speciale de intervenție antiteroristă și acțiuni speciale au executat 25 acțiuni speciale, executate în cooperare cu B.C.C.O. Galați, S.I.C.E. Galați, D.I.I.C.O.T. Galați, S.J.A. Galați, precum și cu lucrătorii din cadrul altor structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Galați.
Pe lângă misiunile amintite mai sus, efectivele de acțiuni speciale au mai participat la următoarele acțiuni:
- 2 acțiuni în colaborare cu Penitenciarul Galați;
- 41 acțiuni în colaborare cu executorii judecătorești;
- 57 acțiuni în cooperare cu lucrătorii Inspectoratului de Poliție al Județului Galați în zone și medii de risc pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale;
- 30 acțiuni ca rezerve de intervenție antiteroristă la manifestări sportive / religioase / cultural artistice cu public numeros;
- 23 acțiuni pentru asigurarea pazei unor transporturi de bunuri și valori sau de produse cu caracter special;
- 10 acțiuni în cooperare/ colaborare cu I.P.J. Galați, C.R.P.C.S.A. Galați, A.N.I.F.;
- 3 acțiuni executate pe timpul vizitelor oficiale;
- 3 acțiuni executate pe timpul asigurării misiunilor de ordine publică la manifestările de protest;
- 24 acțiuni executate în zone speciale de siguranță publică;
- 287 rezerve de intervenție;
- în luna septembrie efectivele subunității au intervenit pentru înlăturarea efectelor produse de inundații în localitățile Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea și Costache Negri.
Prevenirea și combaterea faptelor antisociale
În anul 2024, structurile operative ale unității au aplicat un număr de 1.096 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 495.150 lei. Dintre acestea, 840 sunt sancțiuni cu amendă, reprezentând 76,65% din total, iar 256 sunt avertismente scrise. Comparând cu anul 2023, când au fost aplicate un total de 1.373 sancțiuni contravenționale, se poate observa o scădere pe acest segment de activitate.
Analizând din punct de vedere al actului normativ sancționator, putem preciza faptul că 90,70% din totalul sancțiunilor aplicate sunt prevăzute de Legea nr. 61/ 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, iar 9,30% reprezentând sancțiuni contravenționale prevăzute de alte acte normative.
Pe linia sesizării faptelor de natură penală se constată o scădere a numărului acestora față de anul precedent. Astfel, în anul 2024 au fost sesizate organele de urmărire penală pentru un număr de 123 fapte, comparativ cu 159 câte au fost sesizate în anul 2023.
În perioada analizată, efectivele unității, pe timpul executării misiunilor proprii, au sesizat organele de urmărire penală cu un număr de 71 fapte de natură penală care se regăsesc în 57 lucrări, fiind depistați în flagrant 66 făptuitori. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, când au fost sesizate 62 fapte de natură penală, se observă o ușoară creștere pe această linie. Din punct de vedere al locului săvârșirii faptelor sesizate, precizăm că 6 dintre acestea au fost constatate în mediul rural, celelalte fiind săvârșite în mediul urban.
Lucrătorii I.J.J. Galați care au acționat în cooperare cu structurile de poliție, au constatat un număr de 52 fapte de natură penală cu 49 autori, înregistrându-se o scădere față de perioada similară a anului trecut, când s-a înregistrat un număr de 97 fapte.
Pe linia executării mandatelor de aducere, din cele 1.164 mandate de aducere primite de la instanțele de judecată ori organele de urmărire penală, au fost executate cu prezentarea persoanei în fața organului emitent un număr 312 mandate, reprezentând 26,80% din total, pentru celelalte întocmindu-se documentele legale justificative, prevăzute de actele normative în vigoare.
Pe parcursul anului 2024, au fost desfășurate acțiuni de prevenire/ informare a populației în cadrul a 2 programe derulate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați și a 3 programe derulate în cooperare cu I.P.J. Galați, Agenția Națională Antidrog și cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, având ca obiectiv principal prezervarea climatului de ordine și siguranță publică, precum și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private.
Totodată, au fost desfășurate acțiuni de prevenire/ informare a elevilor în baza Planului Național de Combatere a Violenței Școlare și a Planului de măsuri al Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați pentru intensificarea activităților de prevenire și combatere a traficului și consumului ilicit de droguri. În cadrul acestor programe s-au desfășurat 236 acțiuni în 183 locații, acțiuni la care au participat aproximativ 8.000 de persoane.
Monitorizare misiuni și evenimente
Pe parcursul anului 2024, efectivele unității au intervenit la un număr de 329 solicitări prin S.N.U.A.U. 112 și la 58 solicitări prin alte modalități, comparativ cu anul 2023, când s-a intervenit la un număr de 208 solicitări prin S.N.U.A.U. 112 și la 59 solicitări prin alte modalități (anexa nr. 26).
Managementul integrat al pazei și protecției instituționale, transporturilor de bunuri și valori și corespondență clasificată
Unitatea asigură paza și protecția la un număr de 25 obiective.
Personalul specializat în misiuni de pază și protecție instituțională a executat în anul 2024 3.780 misiuni de menținere a ordinii publice la instanțele de judecată și unitățile de parchet. Totodată, efectivele unității au asigurat însoțirea a 15 transporturi anitgrindină de pe raza județului Galați.
Efectivele de jandarmi ce asigură paza și protecția obiectivelor din responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați au aplicat 22 sancțiuni contravenționale, dintre care 2 avertismente scrise și 20 amenzi în valoare totală de 9.100 lei, sancțiunile fiind prevăzute de Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Cooperarea internațională
În cadrul eforturilor pentru consolidarea cooperării internaționale și de promovare a imaginii Jandarmeriei Române pe plan extern, în anul 2024, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Dunărea de Jos” Galați a continuat consolidarea relațiilor bilaterale cu partenerii din Republica Moldova, respectiv cu: Inspectoratul General de Carabinieri și Serviciul de Pază și Protecție de Stat, în vederea rezolvării unor clarificări solicitate în cadrul proiectelor depuse.
De asemenea, în perioada 27-31.05.2024, un ofițer al unității noastre a reprezentat Jandarmeria Română la workshop-ul organizat la Vicenza, Italia, la Comandamentul Permanent al Forței de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR), în vederea scrierii planului de comunicare al EUROGENDFOR. Activitatea a reunit specialiști din Italia, Portugalia, Spania, Franța, Olanda, Polonia, Lituania și România, iar grupul de lucru constituit a venit cu o idee nouă în ceea ce privește comunicarea cu partenerii, personalul propriu și societatea civilă.
Accesarea fondurilor externe nerambursabile
În data de 8 februarie 2024, Jandarmeria Galați a depus două proiecte de cooperare transfrontalieră, spre a fi finanțate prin Programul Interreg NEXT România – Republica Moldova 2021 – 2027, astfel:
- un proiect cu valoarea totală de 666.660 euro, în care unitatea noastră are calitatea de lider de proiect, iar parteneri ne sunt Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova;
- un proiect cu valoarea totală de 550.000 euro, în care unitatea noastră este partener al Inspectoratului General de Carabinieri și al Serviciului de Pază și Protecție de Stat din Republica Moldova – lider de proiect.
De asemenea, continuând politica de susținere a efortului instituțional de accesare a fondurilor cu finanțare externă, inspectoratul a aplicat la data de 21.08.2024, în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, cu un proiect în valoare toatată de 5.134.252,58 lei, cu scopul de a consolida și eficientiza energetic sediul Detașamentului 4 Jandarmi Tecuci.
Greutăți și neajunsuri în desfășurarea activităților pe linie de resurse umane
Principala greutate cu care ne confruntăm este lipsa acută de personal, fără precedent, pe toate liniile de muncă. În acest sens, la data de 31 decembrie, inspectoratul înregistrează un deficit al personalului de circa 25%.
Având în vedere situația operativă de pe raza de competență și necesitatea de a acoperi toată gama de misiuni ce revin unității, inclusiv prin suplimentarea dispozitivelor de ordine publică, atât la misiunile de asigurare a ordinii publice, cât și la misiunile de menținere cu efective din cadrul structurilor de comandament și de pază și protecție instituțională, generează, de multe ori, efectuarea de ore suplimentare de către efectivele inspectoratului, ceea ce conduce la uzura personalului", transmite Jandarmeria Galați.