28 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Momentul atacului de la muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate piese din tezaurul dacic
VIDEO: Momentul atacului de la muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate piese din tezaurul dacic

Hoţii care au furat piese din tezaurul dacic, printre care coiful de aur de la Coţofeneşti, au fost surprinşi de camerele de suprveghere, când intră în muzeul Drents, aflat în oraşul olandez Assen. Poliţia a făcut publice imagini cu ei când forţează o uşă exterioară pentru a intra în clădire. La scurt timp, se vede o explozie, notează Digi24.
Hoţii au avut nevoie de mai puţin de două minute pentru a fura piesele din tezaurul dacic. Asta arată şi imaginile surprinse de camerele de supraveghere, făcute publice de poliţia din Olanda şi preluate de presa olandeză.

Apoi, cum a povestit şi directorul Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, instituţie din a cărui colecţie fac piesele furate, „s-au îndreptat spre vitrinele în care erau coiful şi brăţările, cu un baros au spart vitrinele, totul durând două minute.”
În timpul jafului din noaptea de vineri spre sâmbătă au fost confiscate mai multe capodopere arheologice româneşti, printre care Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur. Nicio persoană nu a fost încă arestată. Autorităţile olandeze anchetează acum dacă o maşină arsă lângă Rolde a avut vreo legătură cu jaful.
Totodată, Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol.
„Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele şi pentru a depista şi pedepsi autorii. Aceste obiecte istorice sunt de o mare importanţă pentru România şi pentru patrimoniul său cultural”, a declarat ministrul olandez Culturii, Brunp Bruins.
Muzeul Naţional de Istorie a României a informat că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor.
Potrivit informării, atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locala, care a putut astfel să intervină imediat.
Potrivit De Telegraaf, nu este exclusă implicarea unor români în jaful tezaurului dacic din Muzeul Drents. Hoţii s-ar afla în Germania.

***

Reamintim că o explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de muzeul Drents din Assen, acolo unde erau expuse mai multe obiecte din tezaurul dacic, în cadrul expoziţiei numite „Dacia. Regatul aurului şi argintului”. Procurorii olandezi au anunţat ulterior că mai multe „capodopere arheologice din România au fost furate”, anunţa presa olandeză.

Foto: Profimedia

Coiful dacic de la Coţofeneşti (foto), care se numără printre piesele tezaurului dacic furate sâmbătă în jaful de la muzeul Drents, din localitatea olandeză Asse, este una dintre cele mai populare şi cunoscute piese de aur antice din România. Popularitatea sa se datorează şi faptului că imaginea sa se regăseşte practic în toate manualele de istorie predate în şcoală, de-a lungul vremii.

Sursa colaj foto: Digi24


Articole înrudite