14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele cărora le place să doarmă mai mult au o genă specială, relevă un studiu al genomului realizat pe 10.000 de europeni. S-a dovedit că oamenii care au o anumită variaţie a genei ABCC9 au nevoie de aproximativ 30 de minute de somn în plus în timpul nopţii decât alte persoane, informează MEDdaily. Respectiva genă se întâlneşte la fiecare al cincilea european, subliniază oamenii de ştiinţă.
Cercetători din cadrul Universităţilor Edinburgh şi Ludwig-Maximilians au întrebat locuitori din Estonia, Germania, Italia, Olanda, Croaţia şi insulele Orkney cât de mult dorm la sfârşit de săptămână. De asemenea, voluntarilor li s-au prelevat probe de sânge. În urma rezultatelor obţinute, s-a stabilit că variaţia genei ABCC9 are legătură cu nevoia de mai mult somn. Cu alte cuvinte, oamenilor cu o asemenea variaţie nu le sunt suficiente opt ore de somn.
În această categorie ar putea fi inclus şi Albert Einstein. Se ştie că fizicianul dormea câte 11 ore pe zi. În schimb, fostului premier britanic Margaret Tatcher îi sunt suficiente doar 4 ore de somn.
Gena ABCC9 are legătură cu evaluarea nivelului de energie din celulele organismului. De aceea, predispoziţia pentru un somn lung sau scurt este caracteristică pentru membrii aceleiaşi familii, indiferent de vârstă, de sezon şi de ritmul circadian.
Înainte se anunţa că oameni de ştiinţă americani se află la un pas de crearea unui remediu contra insomniei. Aceştia au descoperit o enzimă care îi face pe oameni să se trezească. Respectiva enzimă poate fi blocată pentru a obţine un somn profund. Potrivit autorilor studiului, somnul este reglementat de raportul dintre procese biologice, mediul înconjurător şi comportament. Deocamdată, mecanismele de reglementare nu sunt pe deplin studiate, iar remediile moderne împotriva insomniei au o mulţime de efecte secundare.


Articole înrudite