22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Controale şi amenzi pe şantiere în Galaţi
Controale şi amenzi pe şantiere în Galaţi

În luna aprilie 2024, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile: "construcţii clădiri" - cod CAEN 41,"lucrări de geniu civil" - cod CAEN 42,"lucrări speciale de construcţii" - cod CAEN 43.

Rezultatele acestei campanii la nivelul judeţului Galaţi sunt următoarele:
- În domeniul relaţii de muncă, în urma celor 22 de controale efectuate (din care 2 au fost efectuate sâmbăta), inspectorii de muncă au depistat 16 persoane prestând muncă nedeclarată (din care 14 fără contract individual de muncă şi 2 prestând activitate deşi aveau contractul individual de muncă suspendat) şi au aplicat 5 amenzi în valoare de 320.000 lei. Au mai fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în valoare de 1.500 lei şi 14 avertismente pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă şi a altor prevederi legale. Au fost dispuse 28 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate.
- În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma celor 22 de controale efectuate (din care 2 au fost efectuate sâmbăta), inspectorii de muncă au aplicat un număr de 29 de sancţiuni contravenţionale, din care 18 avertismente şi 11 amenzi în valoare totală de 60.500 lei, şi au dispus 29 de măsuri remedierea neconformităţilor constatate.

! Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: Schele neconforme, fără scări de acces de la un nivel la altul, fără podine şi fără balustrade de protecţie; Un exemplar al planului propriu de securitate şi sănătate în muncă nu se găsea pe şantierul verificat, contrar prevederilor art.34 din H.G.300/2006 actualizată; Lipsa instruirii din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă la intrarea pe şantier; Primirea la lucru, inclusiv pentru lucru la înălţime, a lucrătorilor fără ca acestora să le fi fost asigurată supravegherea medicală pentru a se stabili dacă aceştia corespund sarcinii de muncă primite; Desfăşurarea activităţii în prezenţa unor goluri neprotejate; Lucrătorii nu sunt dotaţi cu echipamentul individual de protecţie sau de multe ori nu îl utilizează (ex. casca, centura de siguranţă, salopete); Utilizarea unui echipament de muncă (electropalan) care nu era verificat ISCIR.

În cadrul acestei campanii au fost aplicate 49 de sancţiuni contravenţionale, din care 17 amenzi în valoare totală de 382.000 lei, din care 320.000 lei pentru muncă nedeclarată. Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi va desfăşura, în continuare, controale şi campanii de informare şi conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor cu scopul combaterii fenomenului de muncă nedeclarată/subdeclarată, care reprezintă un pericol real atât pentru economia ţării cât şi pentru persoanele care o acceptă şi angajatorii care o practică, dar şi cu scopul consolidării culturii de prevenire a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională”, a declarat Bogdan-Marius Trandafir, Inspector Şef ITM Galaţi.

Citeşte şi Galaţi: Brutării din judeţ amendate de inspectorii de muncă


Articole înrudite