14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vă vine să credeţi sau nu, dar România este una dintre cele mai puţin corupte ţări din lume. Toate rapoartele în care se afirmă că sistemul juridic din ţara noastră este corupt sunt total neadevărate. O astfel de concluzie ar rezulta în mod clar dacă am analiza datele privind numărul persoanelor condamnate pentru diverse acte de corupţie, căci aceste date sunt absolut impresionante. Din nefericire, în sens negativ...
Econtext relevă numărul persoanelor care au fost condamnate definitiv în ultimii douăzeci de ani pentru trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite. Practic, analiza de faţă este o continuare a bilanţului naţional despre mită, publicat luna trecută de către Econtext, în care a prezentat numărul persoanelor condamnate în fiecare an din perioada 1990 – 2010 pentru dare şi luare de mită. Una dintre concluziile terifiante ale acestui bilanţ era numărul extrem de scăzut al celor care au primit sentinţe de condamnare din partea instanţelor pentru dare şi luare de mită, de parcă mita abia ar exista în ţara noastră. Iar situaţia se repetă şi în cazul traficului de influenţă şi al primirii de foloase necuvenite.

Doar 31 de persoane condamnate pentru trafic de influenţă într-un an

Aşadar, numărul persoanelor trimise după gratii pentru trafic de influenţă în ultimii douăzeci de ani se ridică la 2.017. Da, doar puţin peste două mii de persoane au fost condamnate definitiv pentru această infracţiune în atâţia ani, adică o medie de 100 de persoane pe an. Cel mai ridicat număr de condamnări pentru trafic de influenţă a avut loc în anul 1998, când 190 de persoane au primit sentinţe definitive din partea judecătorilor. La polul opus, cel mai scăzut număr de condamnări este întâlnit în 2009: doar 31 de persoane condamnate pentru trafic de influenţă în acest an!

Anul trecut nimeni nu a fost condamnat pentru primire de foloase necuvenite

La capitolul primirii de foloase necuvenite situaţia este şi mai hilară: doar 261 de persoane au fost condamnate pentru acest delict în perioada 1990 – 2010. În medie, ar însemna cam 12 -13 persoane pe an, deci cam o persoană pe lună. O ţară extrem de cinstită, nu? Cu greu se găsesc români care să comită astfel de infracţiuni.
Cel mai ridicat număr de condamnări pentru acest delict a avut loc în anul 1996, cu un bilanţ de 35 de persoane trimise după gratii. În schimb, când vine vorba de minim, situaţia este mai mult decât surprinzătoare. În cinci ani (2003, 2005, 2006, 2007 şi 2009), numărul condamnaţilor pentru foloase necuvenite a fost de o persoană pe an. E puţin? Există un număr şi mai mic! Da, există un an în care numărul celor condamnaţi pentru primire de foloase necuvenite este zero, iar acest an este 2010.


Articole înrudite