Artista germană cu pseudonimul Hera sau @hera_herakut, se numeşte Jasmin Siddiq, s-a născut la Frankfurt, Germania în 1981 şi a studiat comunicarea vizuală şi designul grafic la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Weisbaden. Ea a fost aleasă la selecţia facută de domnul Cristian Scutaru, care după ce a lansat un “call” (o chemare, invitataţie) pe site-urile împătimiţilor de “street art” sau artă urbană, cum este cunoscută de obicei ca arta graffiti-ului, la invitaţia de a participa la festivalul numit Htag 2024, au răspuns aproape 200 de artişti din întreaga lume, în general nume foarte cunoscute în acest domeniu din ce în ce mai apreciat.
Muzeul de artă urbană din Tokyo descrie munca Herei astfel: “combină tehnici tradiţionale cu pictura cu spray într-un amestec ciudat care combină arta figurativă, impresionismul, realismul magic, loviturile decadente şi povestirea pentru a înfăţişa creaturi mitologice şi scene de comedie întunecate. Aceste imagini se corelează adesea cu nedreptatea politică şi cu problemele de conştientizare socială şi sunt descrise drept senzuale, sălbatice şi dualiste”.
Hera a venit la Galaţi în perioada 9-12 mai, perioadă în care a lucrat la o pictură murală aflată în parcul Aventura, făcându-şi timp şi pentru a cunoaşte oraşul şi mulţi gălăţeni.
Extrem de amabilă, Hera s-a întrerupt din munca ei pentru un dialog dedicat cititorilor Monitorului de Galaţi, o întâlnire presărată cu multe momente fotografice, la care au participat şi simpaticii voluntari Maria, Cosmin şi Stefan.
Dialogul nostru a început cu întrebarea:
- Cum apreciezi locul ales pentru acest festival, care este diferit faţă de mediul strict urban, aici fiind un parc deschis?
- Parcul Aventura este foarte diferit de locurile pe care le aleg pentru picturile mele murale. În general apreciez locurile mai sărace, zone urbane sau străzi defavorizate, unde încerc sa aduc un plus de frumuseţe sau de viaţă pentru oamenii de acolo. Este mai complicat faţă de acest frumos parc, pentru că uneori mă lovesc de o împotrivire a autorităţilor sau a altor indivizi care pot fi chiar periculoşi. Aici este un loc deschis, frumos şi liniştit cu o vedere excelentă asupra Dunării.
- Cum ne descrii pictura pe care o execuţi?
- Lucrarea, care se va vedea mai bine după ce se dau schelele jos, este o temă pe care o iubesc, aceea a unui copil inocent, dar oarecum sălbatic, care priveşte departe spre zare şi peisajul dunărean se reflectă în ochii săi. Apare şi o căprioară, simbol al unui suflet sensibil şi curat, dar şi o vulpe. Vulpea este un animal pe care îl apreciez în mod deosebit pentru inteligenţa sa şi pentru că este o supravieţuitoare.
- Cum apreciezi arta urbană, arta scoasă din muzeele şi instituţiile oficiale, o artă mai liberă?
- Arta este o parte importantă a militantismului meu. Îmi doresc o lume a echilibrului şi a păcii, un loc fără război şi cu multă iubire.
- Animalele apar mereu în picturile care le faci. Ce crezi despre animale?
- Iubesc mult animalele şi am un câine adoptat de pe stradă, o căţeluşă foarte iubitoare pe care totuşi nu am reuşit să o dezvăţ de a fi în permanenţă flamândă, anii de hoinăreală marcând atitudinea ei faţă de mâncarea de care nu este niciodată sătulă.
- Ce transmiţi cititorilor publicaţiei Monitorul de Galaţi?
- Nu fiţi niciodată regi doar pentru voi şi iubiţi arta! ❤️
GALERIE DE IMAGINI, MAI JOS! ↓
Citește și FOTO: Galaţiul prinde culoare! Artă şi măiestrie la Htag Festival 2024