Seceta s-a instalat, cu precădere în zona de Sud şi de Est a ţării, în special pe terenurile mai nisipoase, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea, care desfăşoară o campanie de pornire a staţiilor de irigare şi promite irigarea a unui milion de hectare în acest an, informează Mediafax. "În anumite zone ale ţării, seceta s-a instalat în sol. Este vorba de o secetă pedologică, în mod deosebit pe terenurile nisipoase ale României, în partea de sud şi răsărit. De aceea, la solicitarea fermierilor, am dat drumul la staţiile de irigare. Prin lipsa unei lucrări adecvate la nivelul solului poţi să pierzi rapid apa şi să privezi planta de cantitatea atât de necesară pentru creştere şi dezvoltare", a declarat ministrul Agriculturii.
La jumătatea lunii martie, ministrul vorbea de irigarea unui milion de hectare, măsură care va asigura României menţinerea pe primul loc la producţia de porumb în Europa. "Am făcut un calcul care trebuie să ramână în mintea tuturor, a decidenţilor, a celor care se ocupă de acest domeniu şi care prin decizia lor dau viteză unui domeniu atât de necesar, al agriculturii: România trebuie să ajungă să irige efectiv un milion hectare de porumb, obţinându-se o producţie de 16 milioane de tone, ştiindu-se că România cultivă 2,5 milioane hectare de porumb, pe celelalte suprafeţe neirigate să obţină 4-5 tone la hectar în condiţii grele de climă, realizează peste 23 de milioane de tone de porumb, astfel nu va părăsi niciodata locul I în Uniunea Europeană, îl ocupă de doi ani şi trebuie să-şi pastreze acest loc, pentru că are condiţii, are posibilităţi şi voinţa este la ea acasă, fermierii s-au dotat şi pot face face unor situaţii mai critice", a spus ministrul Daea.
Ministrul le recomandă fermierilor să se organizeze, în aşa fel încât să poată folosi toţi banii de la Uniunea Europeană. "România dispune de o sumă de 435 de milioane de euro destinată executării acestor lucrări foarte importante pentru ţară", a mai adăugat Daea.