03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Când spui Angela Baciu, spui foarte apăsat şi hotărât: poet, publicist, membru în Uniunea Scriitorilor din România- filiala Iaşi, membru în A.S.L.R. Q Canada, autor a 15 cărţi de poezie, publicistică şi poezie pentru copii. De-a lungul vremii, poezia sa a fost tradusă în numeroase limbi, prezentă în dicţionare şi antologii, primind numeroase premii naţionale şi internaţionale pentru poezie, publicistică şi pentru promovarea culturii româneşti în spaţiul European. Cu ocazia primei ediţii a „Poveştilor pentru copii cuminţi” intitulată „Joia de poveste”, iniţiată de scriitoare în parteneriat cu Librăria Humanitas Galaţi, am poposit, aşa cum era şi firesc, într-un ţinut fermecat, ţinutul copilăriei.

Reporter: Rememorarea cărei amintiri din copilărie, legată de sărbătorile pascale, vă emoţionează puternic?
Angela Baciu:
“Joia de poveste”, ed.I, proiect pe care l-am iniţiat şi organizat la Librăria “Humanitas” din Galaţi împreună cu echipa de la “Humanitas” mi-a adus aminte de primul meu Paşti, când, copil fiind, mergeam cu mama de mână prin centrul vechi al oraşului Brăila, de unde, în parcul de la “ceas”, pe la teatrul “Maria Filotti”, îmi cumpăra bragă rece, nuga cu nucă şi iepuraşi uriaşi făcuţi din plastic sub formă de jucărie, în interiorul cărora se găseau bomboane colorate. Aşa era pe atunci, prin anii ’74, iar dacă eram cuminte primeam şi câte o bucăţică de pască şi cozonac. Am avut o copilărie tare frumoasă, în care m-am simţit iubită şi ocrotită. La fel mă simt şi astăzi, părinţii mei dându-mi aceeaşi dragoste şi încercând să mă ocrotească mereu, aşa cum spun ei: ”Să ne păstrăm copilul din suflet!”, cred că astfel vom rămâne mereu tineri.

R: Credeţi că aţi fost un copil „cuminte”?
AB:
Poate ar trebui să răspundă mama la această întrebare (râsete), nu ştiu, poate că da. Nu îmi aduc aminte să fi făcut mari “boacăne”, însă îmi aduc aminte de o întâmplare când într-o dimineaţă am găsit în vitrina de acasă, printre cărţi, un fagure de miere ce arăta atât de tentant... şi am muşcat cu poftă, însă… era din ceară. Când a venit mama acasă şi a văzut fagurele muşcat, m-a întrebat de ce am făcut asta. De ruşine, n-am recunoscut imediat, apoi am spus adevărul. Cred totuşi că am fost un copil cuminte, pe atunci dorinţa mea cea mai mare era să merg cu rolele, să  citesc poezii şi poveşti, iar la scurt timp am descoperit marea pasiune de a scrie.

R: Generaţiile din ziua de azi sunt "mai năzdrăvane", parcă, decât am fost noi, ca în vorba " capra sare masa/ iada sare casa". Ce ar trebui să facă un copil din timpurile noastre, ca să îl consideraţi cu adevărat "cuminte"?
AB:
Nu cred că sunt generaţii mai “obraznice” decât altele, copiii sunt aceiaşi, indiferent de timpuri, ei nu trebuie să fie nici obraznici, nici cuminţi, trebuie să îşi petreacă copilăria aşa cum e ea, cu râsete de copil, cu bucurii, Moş Neculai, brăduţ şi Moş Crăciun, iepuraşul de Paşti şi ziua copilului, cu jucării şi prăjituri, cu tot ce înseamnă jocuri de copil: şotron, baba oarba şi poveşti nemuritoare.

R: Cum s-a născut această iniţiativă, "Joia de poveste"?
AB:
Întotdeauna m-am implicat în tot ce înseamnă proiecte culturale pentru copii, tineri, artişti... dar un loc special în inima mea îl ocupă copiii. Pe lângă poezie, proză, publicistică scriu cu o foarte mare bucurie şi poezii pentru copii. Am organizat “Atelierele de lectură ale Angelei Baciu”, “GalART pentru tineri, “Povestitorii de pe Strada Domnească”, “Un copil, un zâmbet”, “Serile de Poezie de pe Strada Domnească”, colecte de carte şi de păpuşi şi câte şi mai câte. În preajma sărbătorilor pascale, gândurile mele s-au întors tot spre copii şi împreună cu “Humanitas” Galaţi am pus la cale să vină Iepuraşul chiar în Joia Mare. De la această idee, mi-am imaginat cum vor veni micuţii, vor asculta poezii şi poveşti, vor spune şi ei poveşti în faţa unui ceai cald, într-o atmosferă frumoasă, de bucurie, sărbătoare, pe care am numit-o “Joia de poveste”. Am fost extrem de bucuroasă să văd că părinţii, bunicii au venit împreună cu cei mici la această întâmplare de suflet. În acea oră de vis s-au auzit râsete de copii, s-au citit poezii, ghicitori, scurte povestioare cu tâlc, majoritatea cu tema paştelui, iepuraşul şi ouăle încondeiate. O sărbătoare de suflet, cu iz de poveste!


“Joia de poveste”

Angela Baciu şi Librăria Humanitas au organizat în Joia Mare o întâlnire cu prichindeii de la grădiniţe, numită „Joia de poveste”. Într-o atmosferă caldă, copiii au ascultat poezii şi ghicitori în cafeneaua librăriei, tema predominantă fiind legată de sărbătorile pascale, dar şi de pregătirile specifice aceastei sărbători religioase. Întâlnirea a avut ca obiectiv apropierea celor mici de carte, precum şi dezvoltarea creativităţii celor prezenţi la întâlnire. Ştiut fiind faptul că prescolarii se plictisesc destul de uşor, iniţiatoarea întâlnirii, scriitoarea Angela Baciu, a fost o gazdă minunată, care, printre versuri, a servit copiii cu ceai „fript”, după spusele unui băieţel. La final, cei mici, deşi în vacanţă, au primit şi o temă pentru următoarea întâlnire, ce va fi anunţată ulterior. Autoarea i-a provocat ca până la viitoarea întâlnire, ajutaţi de părinţi, să încerce să scrie o poezie, o poveste sau să găsească un alt final unei poveşti cunoscute. Calităţi de pedagog puse în practică într-o frumoasă „Joi de poveste”. Şi dacă reuşim să le transmitem celor mici că a învăţa nu trebuie să fie ca o pedeapsă pentru ei şi încercam să le dezvoltăm creativitatea şi imaginaţia cu fel de fel de jocuri şi activităţi, suntem partenerii lor de joacă şi aliaţii lor pentru totdeauna.
La prima ediţie a „Poveştilor pentru copii cuminţi” au fost prezente grădiniţe, educatoare şi învăţătoare, dar actorii importanţi au fost chiar copiii. Au vorbit: Maria Andrei, Beatrixe Valentina Avram, Andreea Aida Duda, Mihaela Mantale, Nectarie Diaconu, Darius Ştefan Balică, Cosmin Roşcăneanu, Mario Valentin Vicol, Ştefan Ionuţ Crăciun, Marian Mantale, Daria Ana Bacşin, Anca Delia Botez s.a.

Articole înrudite