04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rinichi umani, obţinuţi în laborator din celule suşă
Rinichi umani, obţinuţi în laborator din celule suşă
Organele artificiale au fost obţinute în laborator, folosind lichid amniotic uman şi celule fetale animale. Ele au în prezent o lungime de o jumătate de centimetru - aceeaşi mărime cu aceea a rinichilor din fetuşii umani, informează dailymail.co.uk. Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh speră că rinichii astfel obţinuţi se vor dezvolta până la mărimea lor obişnuită după ce vor fi transplantaţi în corpul unor pacienţi umani.
Reuşita savanţilor britanici le-ar putea permite pacienţilor din viitor să îşi crească singuri organele înlocuitoare fără a se expune riscului de respingere a grefei - o complicaţie frecvent întâlnită în cazul operaţiilor de transplant de organe. Jamie Davies, profesor de anatomie experimentală la Universitatea din Edinburgh, a declarat: "Toate aceste lucruri seamănă puţin cu literatura science fiction, dar nu este deloc aşa. Ideea este să începem cu celule suşă umane şi să obţinem organe funcţionale. Am realizat progrese importante cu această reuşită. Acum vom putea să producem organe care au complexitatea unor rinichi fetali obişnuiţi".
Cercetătorii speră ca în viitor medicii să poată colecta o anumită cantitate de lichid amniotic, care înconjoară embrionul în uter, atunci când bebeluşul se naşte. Acest lichid va putea fi stocat de către cercetători, pentru a putea fi folosit în cazul în care acea persoană va suferi din cauza unei afecţiuni renale pe parcursul vieţii. Din acest lichid se vor putea obţine apoi rinichi funcţionali.
Obţinerea unui organ folosind propriile celule suşă ale pacientului rezolvă problema folosirii puternicelor medicamente imunosupresoare , utilizate pentru a opri organismul să respingă rinichii provenind de la alte persoane. În opinia profesorului Jamie Davies, această tehnologie va putea fi utilizată cu succes pe pacienţi umani peste circa 10 ani.
Aproximativ 7.000 de persoane din Marea Britanie se află pe lista de aşteptare pentru a primi un rinichi, iar cererea de organe provenind de la donatori este în creştere.
Reuşita savanţilor britanici a fost prezentată în cadrul Edinburgh's Science Festival. Folosirea tehnologiei pe bază de celule suşă este considerată deja un fel de "Pocal al lui Graal", care aduce cu sine promisiunea de a rezolva deficitul existent pe piaţa transplanturilor de organe. Savanţii japonezi au reuşit să obţină pentru prima oară în laborator, tot din celule suşă, o retină funcţională.


Articole înrudite