Podul suspendat de la Brăila intră într-o nouă etapă a construcţiei. După ce compania italiană Astaldi a construit cei doi piloni principali ai podului care au, până acum, o înălţime de 192 de metri, se trece la etapa în care firma japoneză IHI va întinde cablurile principale între blocurile de ancoraj.
„Podul suspendat de la Brăila se apropie de o nouă etapă a construcţiei. Dacă până acum italienii de la Astaldi au ridicat cei doi piloni ai podului până la înălţimea de 192 de metri, în viitorul apropiat japonezii de la IHI vor începe întinderea perechii de cabluri principale între blocurile de ancoraj, aproximativ 2 km în linie dreaptă. Din multe puncte de vedere este cea mai impresionantă lucrare de infrastructură din ţara noastră. În punctualitatea echipei din Japonia putem avea încredere, dar nu acelaşi lucru îl putem spune despre CNAIR, care de 3 ani ne promite că va rezolva problemele birocratice şi va emite autorizaţiile de construire pentru drumurile de legătură pe întreaga lungime prevăzută în proiect”, anunţă Asociaţia Pro Infrastructură (API).
API este cea mai importantă organizaţie nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport (infrastructură rutieră, feroviară, metrou şi aviaţie).
„Aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oţel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori, se vor împleti şi vor forma 16 toroane care vor alcătui două cabluri cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone. Garanţia oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani”, potrivit CNAIR.
De altfel, CNAIR a anunţat, în 4 martie, că a fost emisă autorizaţia de construire pentru 7 kilometri de drum de legătură aferenţi podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila.
În aprilie, a fost semnat contractul de execuţie cu UMB România pentru proiectarea şi construcţia Drumului expres Brăila - Galaţi.
În rest, chiar ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a recunoscut că podul ar putea rămâne un muzeu pentru că drumurile noi, de conexiune, nu vor fi gata la timp. „Spun de pe acum, un an va rămâne podul frumos, nou, al treilea pod suspendat ca lungime în Europa, va rămâne un an, 2023, dacă nu mă înşel, va rămâne un muzeu”, a spus ministrul Cătălin Drulă într-un interviu acordat hotnews.ro.
VEZI VIDEO AICI: https://www.youtube.com/watch?v=rZj2Je_v_L0