03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele divorţate, mai bolnave decât cele care n-au trecut printr-o despărţire
Persoanele divorţate, mai bolnave decât cele care n-au trecut printr-o despărţire
Persoanele care trec printr-un divorţ nu stau prea bine cu sănătatea. Afecţiunile provocate de acest proces au un impact diferit la femei faţă de bărbaţi. Iată câteva dintre problemele cu care v-aţi putea confrunta după divorţ:

Boli de inimă

Statisticile arată că femeile prezintă un risc ridicat în ceea ce priveşte bolile de inimă în urma unui divorţ. Un studiu realizat de Universitatea din Texas  pe un eşantion de 9.500 de persoane arată că, începând cu vârsta de 60 de ani, 33% din femeile divorţate sunt predispuse către boli cardiovasculare, în timp ce numai 21,5% din femeile căsătorite, care n-au trecut prin niciun divorţ, se află în pericol de a se îmbolnăvi de inimă.
Şi bărbaţii prezintă un risc ridicat pentru astfel de boli, dar divorţurile nu au un impact atât de mare asupra lor. 37,5% din cei divorţaţi sunt predispuşi spre probleme cardiovasculare. Un procent destul de ridicat (31,7%) din cei căsătoriţi sunt supuşi unui astfel de risc.
Profesorul Mark Hayward, care a condus cercetarea, consideră că femeile sunt mai vulnerabile în jurul vârstei de 40 de ani şi după această vârstă, când au loc divorţurile în general. Unul dintre motive este acela că după această vârstă nivelul estrogenului care protejează inima este în scădere.

Depresie şi alcoolism

Divorţurile au un impact major asupra sănătăţii psihice a oamenilor, fie ei bărbaţi sau femei. Totuşi, unele studii arată că cei de sex masculin suferă mai mult. Cercetări din Statele Unite ale Americii arată că bărbaţii divorţaţi sau care s-au separat de iubitele lor au de zece ori mai multă nevoie de tratament psihiatric decât cei care nu au trecut printr-o astfel de traumă. Femeile care au trecut printr-o separare au de cinci ori mai multă nevoie de astfel de tratamente decât cele care nu au avut parte de o despărţire.
Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, bărbaţii nu sunt pregătiţi emoţional pentru o despărţire, în condiţiile în care cele mai multe decizii de separare sunt luate de femei.

Dietă săracă

În mod deloc surprinzător, bărbaţii divorţaţi au o dietă mai săracă decât femeile divorţate. Cu toate acestea, bărbaţii divorţaţi tind să arate mai bine, conform unui studiu publicat recent de cercetătorii suedezi. Studiul arată că bărbaţii de peste 40 de ani care au divorţat acordă o atenţie mai mare aspectului lor fizic, în încercarea de a câştiga un nou partener.

Demenţă

Femeile şi bărbaţii care rămân singuri se confruntă cu un risc mai mare de demenţă, potrivit cercetătorilor suedezi.

Durata de viaţă scăzută

Cuplurile căsătorite trăiesc cu până la şapte ani mai mult decât persoanele singure. Chiar dacă nu petreci foarte mult timp singur după o despărţire, durata de viaţă poate fi redusă cu până la trei ani, iar în cazul bărbaţilor - chiar cu mai mult.
Stresul este un factor important care reduce durata de viaţă, dar, în cazul bărbaţilor, la fel de importante sunt şi alcoolismul, fumatul sau promiscuitatea sexuală. Studii realizate în 16 ţări arată că, pentru bărbaţii divorţaţi, riscul de deces este de zece ori mai mare decât la bărbaţii de aceeaşi vârstă, dar căsătoriţi.

Articole înrudite