Este vorba de localitățile Romanu, Traianu și Batogu, unde în baza de date națională figureză a fi circa 1.200 de porci. Toți sunt sacrificați. “În Traianu am avut două focare anul acesta și de aceea s-a mers la măsura de ucidere în zona de protecție, ceea ce înseamnă 3 km. La Romanu tot două focare ca la Traianu, iar la Batogu un singur focar. Până în acest moment, în județul Brăila în acest an avem 46 focare de pestă porcină africană”, a precizat George Adrian Paladi, Prefectul de Brăila.
În comuna Romanu, de dimineață, tot satul vuia de guițatul animalelor, iar proprietarii de porci, unii calmi, unii supărați, se supuneau ordinelor și sunt hotărâți să renunțe să mai crească porci. Circa 500 de porci erau în baza de date națională numai în localitatea aceasta. “Aveam trei porci mari și 15 mici. Nu erau bolnavi. Nu știu ce o să mai facem. Mergem cu ‘fetițe’ la unguri, la ruși, la italieni, că în România nu avem voie să muncim pe cinstite”, spunea un proprietar care rămăsese fără porci.
Alți localnici se jură că nu mai cresc porci de doi ani, de când a apărut pesta. Din păcate, exact echipa comună DSV și cea a primăriei din Romanu au dovedit destul de multă neglijență. Unii membri ai echipei de eutanasiere aveau costume de protecție rupte, fără mănuși și nici cuva excavatorului ce căra cadavrele la tractorul ce le ducea la groapă nu avea folie de protecție din plastic. Oficialul DSV Brăila arată că știe regulile. Sesizat despre neregulile legate de costumele neetanșe, dar și de lipsa foliei de plastic de pe utilajul ce căra la camion porcii eutanasiati, oficialul DSV a promis că vinovații vor plăti.
De la începutul acestui an, în județul Brăila din cauza pestei porcine africane au fost eutanasiați circa 5.000 de porci.
FOTO în Galeria de imagini de mai jos!