Patru muncitori brăileni, ce lucrează la o companie multinațională de mentenanță navală, s-au întors sâmbătă, 01 februarie 2020, din China și spre surprinderea lor nu au fost deranjați de nimeni până acasă. Îngrijorați de ceea ce au văzut la televizor în Asia și în România și surprinși că la Otopeni nu i-a întreabat nimeni de sănătate, au decis să se anunțe singuri ca potențiali purtători de coronavirus și s-au prezentat la spital.
Bărbații, cu vârste aproximativ de 50 de ani, au plecat pe 27 ianuarie 2020 în China și s-au reîntors în țară pe 01 februarie 2020, la ora 13.20, pe Aeroportul Otopeni, cu o cursă cu escală în Dubai. Au fost surprinși că n-au fost întrebați de nimeni nimic din Shenzen și până în fața porții și din proprie inițiativă au decis să se declare singuri. „Unde am fost eu nu era stare de panică, oamenii erau protejați, noi eram monitorizaţi la fiecare intrare în șantier, nu ne-am făcut probleme până când nu s-a agravat situația în măsură mai mare. Când am aterizat, nimic deosebit, «zbor de 7 ani de zile cu avionul», și am fost în multe țări, dar exact cum am venit din alte țări, așa am venit și acum. Dar eu am decis ca pentru binele meu și al familiei trebuie să merg să fiu luat în evidență“, a spus unul dintre muncitori.
Muncitorii sunt toți specializați în mentenanță navală, unul este diin orașul Brăila și trei din comuna brăileană Chişcani. Brăilenii, pe rând, ieri și astăzi, au fost din proprie inițiativă la UPU a Spitalului de Urgență Brăila. Imediat au fost izolați și consultați. „Pacienții s-au prezentat la UPU pentru a fi evaluați dacă nu prezintă simptomatologie de infecţie cu coronavirus, au fost evaluaţi și s-a infirmat, la acel moment, momentul prezentării în UPU, orice infecție cu coronavirus. Au fost externați cu recomandările prevăzute în protocolul trimis de Ministerul Sănătății, adică monitorizare 14 zile la domiciliu și carantină la domiciliu”, a precizat dr. Alina Neacșu, director medical Spitalul de Urgență Brăila.
Timp de 14 zile, bărbații sunt în carantină la domiciliu și monitorizați zilnic de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila prin medicii de familie. „Sunt izolați acasă, se monitorizează situaţia și raportăm evoluţia la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). S-a luat legătură cu medicii de familie, s-au tramsmis numele și datele de contact ale fiecăruia. Aceştia își monitorizează permanent temperatura”, a spus dr. Gabriel Ciochină, director DSP Brăila.
Trei dintre municitori sunt din localitatea Chişcani. Localnicii vor fi avertizați să evite vizitele de prietenie pe la domiciliul celor trei. În cazul în care pe perioada celor două săptămâni starea lor se deteriorează, ei au obligația să anunțe la 112 situația şi să specifice cazul pentru a primi la domiciliu un echipaj specializat.