02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mulţi medici recomandă pacienţilor lor tratamente pe care ei înşişi nu le-ar folosi
Mulţi medici recomandă pacienţilor lor tratamente pe care ei înşişi nu le-ar folosi
Un studiu american sugerează că mulţi medici recomandă pacienţilor lor tratamente pe care ei înşişi nu le-ar folosi, scrie BBC. Experţii au cerut unui număr de 1.000 de medici americani să imagineze un scenariu medical şi să aleagă un tratament. Dar când li s-a cerut să-şi imagineze că ei înşişi sunt pacienţi, răspunsurile lor au diferit în mod semnificativ. Când a trebuit să decidă pentru ei înşişi, doctorii au fost de departe înclinaţi să opteze pentru o terapie cu risc mai mare de deces, dar cu şanse mai bune de supravieţuire fără efecte secundare, de exemplu. Pentru pacienţii lor, însă, au fost tentaţi să aleagă un tratament care să asigure supravieţuirea, indiferent de calitatea vieţii. Puşi să aleagă între una din două operaţii pentru a trata cancerul intestinal, de exemplu, două cincimi din 242 de chirurgi au ales procedura chirurgicală cu o mare mare rată de deces, dar cu o probabilitate mai scăzută de efecte adverse. Invers, când li s-a cerut să facă o recomandare pentru un pacient, doar un sfert a ales această variantă.
Într-un alt scenariu, doctorilor li s-a cerut să-şi imagineze că ei sau un pacient sunt infectaţi cu un nou virus de gripă aviară. Li s-a mai spus care este tratamentul disponibil, precum şi faptul că fără respectivul tratament o persoană care a contractat virusul prezintă 10% riscul de deces şi 30% riscul de a necesita spitalizare. Tratamentul prezenta reacţii adverse, a cauzat moartea a 1% din pacienţi şi paralizie neurologică permanentă la 4% din cazuri.
Din aproape 700 de doctori, circa două treimi au ales să renunţe la tratament imaginându-şi că ei ar fi infectaţi, pentru a evita efectele adverse. Cu toate acestea, când a a fost vorba de un pacient infectat, doar jumătate au recomandat să nu se ia medicaţia.
Ceea ce nu este clar este care este cea mai bună cale de a lua o decizie în privinţa tratamentului - punându-te pe tine în cauză sau nu - scrie BBC. Într-adevăr, în ziua de azi doctorii sunt adesea descurajaţi să-şi spună opinia personală, fiind în schimb încurajaţi să prezinte dovezi şi informaţii relevante, astfel încât pacientul să poată alege singur.

Articole înrudite