05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul României a aprobat ieri Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012. Nu s-au publicat însă şi normele acestui contract, urmând ca în aceste zile, un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să le finalizeze până la 1 iunie. Actualele modificări vizează în special medicina primară şi relaţiile contractuală dintre farmacii şi casele de asigurări de sănătate.

Gradul profesional nu mai înseamnă nimic când vine vorba de bani

Conform noului act normativ, numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se mai ajustează în funcţie de gradul profesional. S-a modificat şi sistemul de sancţiuni aplicate la nivelul asistenţei medicale primare pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. Dacă, până acum, la prima abatere de la contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate, sancţiunea consta în diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formă actul normativ prevede ca pentru prima abatere constatată sancţiunea să fie avertisment scris, după care la următoarea abatere se scade valoarea punctului cu 10%, iar la a treia abatere se reziliează contractul pe care cabinetul îl încheie cu casa de asigurări de sănătate. „Suntem de acord cu noul sistem de stabilire a sancţiunilor. De fapt, noi am solicitat în repetate rânduri să nu mai fim sancţionaţi cu 10% de la prima abatere. Nu putem fi însă de acord cu faptul că nu se mai ia în calcul deloc gradul profesional la stabilirea punctajului. Nu vom semna aşa ceva. La fel, să vedem ce date vor mai apărea şi în norme, nu vom fi de acord cu stabilirea unui plafon financiar la nivel de cabinet, deoarece va fi afectat pacientul. Cum vom decide noi cine are dreptul la medicaţie gratuită şi cine nu? La fel, nu suntem de acord nici cu obligativitatea participării medicilor de familie la activitatea centrelor de permanenţă”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu (foto), preşedintele patronatului gălăţean al medicilor de familie.

„Şantajul” a picat

O altă noutate este faptul că a fost abrogat articolul care prevedea ca, în situaţia în care medicii de familie nu încheie contract cu casele de asigurări de sănătate, medicii din ambulatoriu au dreptul de a acorda servicii medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară. „Mi se pare corect că s-a renunţat la acest articol care semăna a şantaj. Nu mai spun că, până la urmă, medicul din ambulatoriu nu are competenţă ca medic de familie”, a declarat dr. Valentin Boldea, director al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. De fapt, conform informaţiilor primite de la dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele patronatului gălăţean al medicilor de familie, oricum ministerul pierdea procesul intentat de medicii de familie pe această temă. În plus, Colegiul Medicilor nici nu acorda drept de liberă practică medicilor din ambulatoriu în locul medicilor de familie.

S-a revenit la normal: farmaciştii pot lucra în două locuri diferite

Noul act normativ reintroduce, în ceea ce priveşte farmaciile, o prevedere corectă care nu mai limitează dreptul la muncă al farmaciştilor. De acum înainte s-a introdus prevederea conform căreia, un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel mult doi furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. „Este absolut corect să se revină la această stare de fapt. Un farmacist poate lucra cu normă întreagă într-un loc şi cu jumătate în altă parte, atâta vreme cât cele două unităţi au contracte cu casele de asigurări de sănătate”, a precizat Aneta Badea, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Galaţi. În schimb, farmaciştii aşteaptă lămuriri legate de proiectul farmaciilor de cartier, proiect ce nu e agreat de toată lumea.

Articole înrudite