16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mii de peşti trag să moară din cauza secetei, în bălţile create prin revărsare (FOTO/VIDEO)
Mii de peşti trag să moară din cauza secetei, în bălţile create prin revărsare (FOTO/VIDEO)

Este situaţia întâlnită şi la o baltă creată natural prin revărsarea Siretului, în apropierea Galaţiului, acolo unde tone de peşte se zbat în agonie în apă, pe uscat, iar mii au şi murit, totul deoarece apa din baltă a scăzut din pricina secetei, iar acum peştele, din cauza diferenţei de nivel, nu se poate întoarce în Siret. Oamenii din micul sat pescăresc din zonă îl adună chiar pentru a-l mânca pe principiul că «dacă nu a murit nimeni, e bun şi peştele asta» deşi admit că plin de mâl şi de miros de la apa încălzită nu e tocmai o delicatesă. Alţi localnici susţin că mai ales păsările din zonă sunt avantajate de peştele «la liber», iar oamenii îl strâng ca să îl folosească pe post de momeală.

"Acei peşti sunt adulţi, dar, şi mai sigur, sunt juvenili, rezultaţi din reproducerea peştilor care au intrat la nivelul crescut al Siretului în această mică depresiune inundabilă din cauza fluctuaţiilor bruşte de nivel, peştii nu au mai putut să se retragă de acolo. Se observă din imagini că este un ecosistem temporar, o baltă care va seca, până va seca se văd deja semnele unui regim scăzut de oxigen, practic ei nu mai pot respira. Înţeleg că este o distanţă de câţiva zeci de metri în această depresiune şi albia râului şi este dificil de refăcut breşa, cred că unii ar putea fi salvaţi. De exemplu, ei ar putea preleva parte din acel material. Bineînţeles că la scara sistemului sau la scara naturii cantitatea este mică, dar este relevantă imaginea cu ce se întâmplă cu luncile inundabile, peştii care intră, intră şi se reproduc, dar posibilităţile de a face acest lucru sunt foarte puţine şi poate aceasta este o explicaţie a fenomenului, real, că peşti sunt din ce în ce mai puţini. Este o imagine tristă", a spus Gabriela Grigoraş, biolog, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi.

Şi oamenii din zonă cred că ar trebui făcute breşe în mal pentru a salva peştii. Aşa se întâmplă în fiecare an când nivelul Siretului scade şi scade din cauza căldurii şi apa din baltă. Din păcate, asta ar putea fi o explicaţie, de ce, deşi avem puiet de peşte, acesta nu ajunge mereu şi să devină adult şi să ajungă în râuri, deoarece moare rămas fără oxigen în astfel de revărsări. "Ca să salvăm acel peşte trebuie făcută în primă faza o notificare către ANPA (n.r. - Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură) după care trebuie primit un aviz de la cei de la ANPA şi invitat un inspector ANPA pentru a putea deversa peştele în cursurile naturale pe care noi le gestionăm. Am înţeles că în ţară au mai fost astfel de situaţii şi până la urmă şi la coadă a ieşit un scandal monstru că nu s-a anunţat ANPA", a spus Adrian Alexandru, preşedinte AJVPS Galaţi. Din păcate, dacă legislaţia nu se schimbă, lucrurile vor rămâne aşa şi anual mii de tone de peşte se pierd astfel în toate bălţile create prin revărsarea naturală a râurilor atunci când e secetă.

Localnicii încearcă să salveze puietul şi îl varsă cu găleata în Siret (VIDEO mai jos), dar din păcate, cantitatea de peşte este foarte mare, iar acţiunile lor nu vor ajuta prea mult, dar sunt lăudabile.

FOTO în Galerie de imagini de mai jos!

Sursa video: Facebook


Articole înrudite