28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pâinea şi chiflele sunt sursa numărul 1 de sare în dieta persoanelor din America, fiind responsabile pentru consumul de două ori mai mare de sare decât chips-urile, susţine un nou studiu. Noile descoperiri sunt citate într-un raport al guvernului american citat de Associated Press, raport care conţine şi o listă a celor 10 surse de sare din dieta zilnică a unei persoane. Şi, în ciuda impresiilor pe care le-am putea avea, snacks-urile sărate sunt în coada listei. "Chips-urile de cartofi, covrigii şi popcorn-ul, unele dintre alimentele pe care le considerăm ca fiind cele mai sărate din dieta noastră sunt numai pe locul 10", susţine dr. Thomas Frieden, conducătorul studiului şi directorul Center of Disease Control and Prevention.
Pâinea şi chiflele nu sunt, evident, mai sărate decât alte alimente, dar ceea ce este îngrijorător este faptul că acestea se consumă în cantităţi mai mari decât oricare alt aliment, susţin cei care au condus studiul.
Sarea este una dintre cele mai importante surse de sodiu pentru majoritatea oamenilor, iar sodiul creşte riscul creşterii presiunii arteriale, una din principalele cauze ale problemelor cardiace şi atacurilor de cord. Iar cei care au produs studiul susţin că americanii, la fel ca şi majoritatea europenilor, mănâncă prea multă sare, majoritatea acesteia provenind din mâncarea semipreparată sau din alimentele mâncate la restaurant şi nu pentru că aceştia au pus mai multă sare în mâncare.
Cu toate că se aşteptau ca sarea din pâine şi din alte alimente să se acumuleze, nu se aşteptau ca 10 alimente să fie responsabile de 44 la sută din sarea consumată. Şi, spun aceştia, e posibil să nu ţi se pară că mănânci sărat şi cu toate acestea să mănânci mai multă sare decât ar fi nevoie. Pâinea şi chiflele sunt responsabile pentru 7 la sută din totalul de sare pe care un american obişnuit îl consumă zilnic. Pe următoarele locuri se află mezelurile, pizza, puiul proaspăt şi procesat, supele (cele instant), hamburgerii şi produsele fast-food, sandvişurile şi brânza. Şi, încheind lista, cu câte 3 procente fiecare, se află pastele, chifteluţele şi alte preparate din carne şi snacks-urile ca chips-urile de cartofi şi covrigeii.
O dietă echilibrată ar conţine echivalentul unei linguriţe de sare pentru o zi întreagă şi chiar mai puţin pentru o persoană cu tensiunea arterială ridicată. Dar consumul mediu de sare în SUA este aproape dublu, studiul arătând că 1 din 10 americani respectă limita.
O felie de pâine albă conţine între 80 şi 230 de miligrame de sodiu, o cutie de supă de pui cu tăiţei conţine între 100 şi 940 de miligrame de sodiu şi 85 de grame de carne conţine între 450 şi 1040 de miligrame. O pungă de chips-uri de cartofi conţine între 50 şi 200 de miligrame de sodiu.
Sfaturile specialiştilor se referă nu la scoaterea completă a pâinii din alimentaţie, ci doar ne încurajează să ne uităm mai atent la etichete şi, evident, să alegem tipurile de pâine care conţin cea mai puţin însemnată cantitate de sare. Iar cel mai bun fel în care putem consuma mai puţină sare este, susţin cei care au realizat studiul, să mâncăm porţii mai mici.


Articole înrudite