Banii necesari continuării studiilor geo privind aluncarea de teren de la Izvoarele ar putea să provină de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a declarat, marţi, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea. Potrivit acestuia, CJ Galaţi va elabora hărţi de risc pentru 20 de localităţi din judeţ (inclusiv pentru Izvoarele) şi pentru Faleza Dunării din municipiul Galaţi, costurile pentru harta fiecărei localităţi (estimate la maxim 100.000 de lei) urmând să fie suportate 50%, de la CJ şi 50% de la Ministerul Dezvoltării.
Reamintim că specialiştii geologi de la Institutul Geologic al României au întocmit un deviz privind valoarea estimativă a lucrărilor ce ar trebui efectuate la Izvoarele pentru redactarea mai multor studii de specialitate care să stabilească motivele producerii aluncării de teren dar şi măsurile ce trebuie luate. Geologii recomandă executarea unui studiu detaliat, efectuat prin metode geofizice noninvazive, pentru cunoaşterea în detaliu a structurii versantului. “Acest studiu trebuie să conţină informaţii de natură geologică (litologie, structură/tectonică etc.), hidrogeologică, geofizică, geotehnică, precum şi o monitorizare, cu aparatură de precizie, a evoluţiei deplasărilor. De asemenea, este necesară actualizarea hărţii de hazard/risc la alunecări de teren din zona respectivă. Spun “actualizarea”, deoarece am aflat că există o asemenea hartă, la nivelul anului 2010”, se arată în recomandările specialiştilor IGR.
Conform IGR (care are specialiştii competenţi să facă astfel de studii, dar doar contra cost), valoarea estimativă a lucrărilor se ridică la 625.000 de lei, iar banii ar putea proveni de la CJ Galaţi.
„Am primit şi eu devizul de la Institutul de Geologie. E vorba de maxim 650.000 de lei, nu este sumă mare. Cred că vom încerca să alocăm suma aceasta. Noi în paralel avem deja, pentru 20 de localităţi din judeţ, împreună cu Ministerul Dezvoltării, elaboarea unor hărţi de risc unde Ministerul Dezvoltării alocă jumătate din sumă, iar CJ jumătate din sumă. Chiar ieri am vorbit cu arhitectul şef şi am înaintat o adresă către Ministerul Dezvoltării pentru elaboarea, pentru cel puţin de 20 de localităţi, de hărţi de risc, inclusiv pentru Faleza Dunării de la Galaţi. Există şi Slobozia Conachi pentru programul acesta de hărţi de risc”, a afirmat Costel Fotea. Potrivit acestuia, costurile pentru realizarea unei hărţi de risc per localitate se ridică la maxim 100.000 de lei. „Din estimările anterioare, că au mai fost făcute hărţi de risc în 2007 şi acum le vom reactualiza, cred că va costa în jur de 80.000-100.000 de lei per localitate. (...) De demarat vom demara în 2017, dar nu ştiu dacă le vom finaliza în anul 2017”, a precizat Fotea. El a mai spus că hărţile de risc trebuie reactualizate, iar localităţile vizate sunt cele care prezintă anumite riscuri. „Slobozia Conachi şi Izvoarele au harta de risc, numai că nu a fost reactualizată, cred că e de prin 2007 sau 2008”, a mai spus Fotea.