Infectările cu noul coronavirus au ajuns să afecteze semnificativ industria din Brăila. Cel mai grav caz este la o fabrică de confecţii din Brăila unde deja s-a înregistrat un deces şi 42 de infectări în rândul angajaţilor, iar fabrica s-a închis şi 340 de persoane se află în autoizolare. Cum legea nu mai permite obligarea la autoizolare şi închidere a activităţii, conducerea firmei a luat aceste măsuri la sfatul DSP, chiar dacă angajaţii nu pot beneficia de concediu medical. Alte 13 cazuri sunt confirmate la o altă firmă în Braila, o fabrică de cablaje auto, dar acolo numărul contacţilor este mai mic, iar activitatea nu este închisă.
”În industria din judeţul Brăila sunt 2 focare în derulare. Într-un focar sunt 42 de cazuri identificate, a fost şi un deces. În celălalt focar sunt 15 cazuri. 340 de persoane de la prima fabrică sunt în izolare la recomandarea DSP. Sunt recomandările care se fac de izolare la domiciliu. E îmbucurător faptul că marea majoritate a celor intactaţi reacţionează pozitv la aceste recomandări”, a precizat dr. Gabriel Ciochină, director DSP Brăila.
Toate aceste măsuri au fost luate de bunăvoie deoarece procesul de producţie era într-un flux tehnologic pe bandă şi atunci întreaga activitate a fost sistată. 340 de salariaţi din cei 476 au intrat în izolare. Situaţia lor era critică din punct de vedere financiar pentru că ei n-ar mai fi beneficiat de şomaj tehnic ca urmare a deciziei CCR.
Pentru clarificarea situaţiei prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a plecat la Bucureşti la ministrul muncii Violeta Alexandru. ”La fabrica de confecţii, datorită numărului mare de izolaţi şi pozitivi, au fost obligaţi să îşi întrerupă activitatea, nu îşi puteau asigura fluxul tehnologic. Poiectul propus de guvern prevede foarte clar ce se întâmplă cu aceste concedii medicale. Ele se pot acorda fie în baza legislaţiei în vigoare la care a fost dispusă măsură izolări”, a explicat Catalin Boboc, prefectul Brăila.
Problema va fi rezolvată în totalitate. însă doar odată cu adoptarea în Parlament a modificărilor legislative cerute de Ministerul Muncii, modiificări care privesc protecţia socială, adaptate cerinţelor curţii constitiţionale, şi care să acopere toate categoriile de angajaţi aflaţi în astfel de situaţii.