02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dieta, înainte sau după sărbătorile de iarnă?
Dieta, înainte sau după sărbătorile de iarnă?
Orice dietă care are un moment în care se încheie este sortită eşecului. Este şi logic: dacă revii la aceleaşi obiceiuri alimentare greşite, care te-au adus în pragul necesităţii de a ţine dieta, kilogramele se adună la loc. Doctorul Mihaela Bilic a explicat pentru Elle care sunt pericolele curelor de slăbire.
"Nu, este o prostie dieta înainte de sărbători. Însă depinde ce anume urmărim prin ea. Dacă avem kilograme în plus şi ne propunem ca până de Revelion să încăpem în nu-ştiu-ce rochiţă, este clar că tot ce vom face înainte cu dieta drastică va crea un grad de frustrare, care vă pun în pericol şi mai mult perioada sărbătorilor. Adică, una este să intri echilibrat în perioada sărbătorilor şi «doar» să ai tentaţii, alta e să intri după 2-3 săptămâni de dietă drastică. Atunci, toate tentaţiile vor fi irezistibile. Cu cât dieta de dinainte e mai drastică, cu atât mai mare va fi dezechilibrul", a  declarat doctorul Mihaela Bilic. Ea a atras atenţia oamenilor care vor să ţină o dietă că nu este bine să renunţe dintr-o dată la ce le place şi îngraşă, ci trecerea trebuie să fie treptată. "Una e să spui «mănânc dulciuri o dată pe săptămână», şi atunci e ok, şi alta e să spui ca un cosumator înrăit de dulciuri: «de mâine nu mai mănânc nimic». Trebuie să fie un proces foarte atent făcut şi cu grijă, pentru că nu poţi peste noapte să te transformi în ceva ce nu eşti", a explicat doctorul.
Ea susţine că acesată dorinţă de a slăbi est eun cerc vicios. "Din cauza asta, nu uitaţi că 96% dintre obezi nu reuşesc să scape de kilograme. Deci prognosticul nu este trist, este foarte grav. Este mai mare şansa să scapi de cancer, de leucemie, decât de obezitate. De ce? Pentru că aici ne jucăm cu mintea noastră într-un fel şi avem impresia că noi deţinem controlul. Vorbim despre un lucru de care avem nevoie zilnic, şi anume alimentele, şi acest contact cu ispita cu cât îl transformăm într-un război în care noi ne interzicem lucruri, cu atât mintea noastră reacţionează invers", a explicat Mihaela Bilic.
În privinţa kilogramelor în plus acumulate pe perioada sărbătorilor de iarnă, doctorul susţine că nu ar trebui să ne îngrijorăm foarte tare dar nici să nu le tratăm cu indiferenţă. "În momentul în care suntem în perioadele de relaxare, în afara curei de slăbire nu dăm atenţie şi când se adună kilogramele, le tratăm lejer: «bun, am 2-3 în plus...». Nu le dăm importanţă şi gravitatea pe care o merită, spunându-ne «dacă, Doamne-fereşte, nu mai slăbesc niciodată?!». Noi suntem relaxaţi, în ideea că «e suficient ca de luni să-mi propun să ţin cura de slabire şi-o să slăbesc. Dar nu de lunea asta, că uite mai am o aniversare...». Adică, e un lucru la care luându-l lejer, nu avem cum să obţinem rezultate. Atitudinea normală ar fi: kilogramele sunt cel mai mare pericol posibil! Pentru că odată venite, nu mai pleacă. Lucrul ăsta nu mai vrem să-l acceptăm sub nici o formă, e ca şi cum ne-am accepta o înfrângere", a mai spus doctorul.


Articole înrudite