ANCOM, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea, a organizat joi, 27 mai 2021, la Tulcea, o conferinţă dedicată informării publicului cu privire la disponibilitatea serviciilor mobile de voce şi internet şi riscurile de roaming involuntar în zona Deltei Dunării. Potenţialul turistic al unei zone poate fi influenţat, printre altele, şi de accesibilitatea serviciilor de telefonie şi de internet, iar în ceea ce priveşte Delta Dunării acest aspect este cu atât mai important fiind vorba de zone extinse în mijlocul naturii şi zone accesibile doar cu un număr restrâns de mijloace de transport. Împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, ANCOM a analizat disponibilitatea serviciilor de comunicaţii în această zonă cu un important potenţial pentru România şi instrumentele care pot fi utilizate pentru a creşte gradul de conectivitate a acestei zone.
Acoperirea cu servicii de comunicaţii în Delta Dunării
Informaţiile colectate şi procesate de ANCOM în cadrul unor ample campanii de monitorizare şi verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă derulate în ultimii ani sunt disponibile publicului larg prin intermediul unei platforme electronice de informare, www.aisemnal.ro, unde cei interesaţi pot vedea gradul de acoperire cu servicii mobile pentru întreaga ţară.
În cadrul campaniei de monitorizare derulată în anul 2020, ANCOM a efectuat măsurători şi pe toate traseele turistice din Delta Dunării, care au arătat că zonele fără semnal de voce mobilă sunt lacul Puiu şi lacul Roşu. Zonele cu semnal la limita de sensibilitate sunt: Gârla Şontea, canalul Stipoc, Chilia Veche, lacul Câşla, gârla Somova, lacul Telincea, Chilia Veche, canalul Sulimanca, lacul Matiţa, canalul Rădăcinoasele, Chilia Veche, canalul Cardon, Periprava, golful Musura, Letea (Sfiştofca), canalul Sireasa, canalul Mila 35 şi parţial Tulcea.
De asemenea, ţinând cont de localizarea Deltei Dunării în apropierea graniţelor României, există riscul ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, adică echipamentele utilizatorilor să se conecteze la reţeaua furnizorilor care operează în statele vecine – Moldova şi Ucraina. În Delta Dunării, zonele cu risc de roaming involuntar se găsesc cu precădere în partea de nord, la graniţa cu Ucraina.
Soluţii pentru extinderea de reţele de comunicaţii electronice
Un instrument care înlesneşte extinderea de reţele de comunicaţii electronice este Legea nr.159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice (Legea infrastructurii). Această lege creează cadrul propice pentru accesul liber al furnizorilor de reţele la proiectele de infrastructură fizică realizate cu participarea sau sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale ori locale sau finanţate, total ori parţial, din fonduri publice.
Conferinţa organizată la Tulcea a adus la masa discuţiilor reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Tulcea, ai altor instituţii ale administraţiei publice locale, reprezentanţi ai mediului privat din domeniul turismului, organizaţii nonprofit locale cu activităţi în domeniul protejării mediului sau a promovării turismului pentru a identifica problemele cu care se confruntă autorităţile locale şi furnizorii din regiune şi a eventualelor soluţii care ar putea fi aplicate.