16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apă potabilă obţinută în Delta Dunării printr-un sistem inedit de purificare
Apă potabilă obţinută în Delta Dunării printr-un sistem inedit de purificare

Centrul de Ecoturism Rowmania din Delta Dunării dispune de astăzi, marţi, 14 mai 2019, de un sistem de purificare a apei care oferă acces la apă potabilă procurată direct din Dunăre, fără a fi nevoie de energie electrică, a anunţat Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" - Rowmania.

"Este un program pilot de testare a unui sistem modern, adaptat la specificul Deltei Dunării, în special ca soluţie pentru refugiile pescăreşti. Sistemul funcţionează mecanic, fără consum de energie, având astfel o amprentă redusă asupra mediului. Soluţia este proiectată pentru o utilizare simplă şi o durată lungă de viaţă, oferind cel puţin 10-15 ani fără întreţinere complicată sau manipulare. Sistemul a fost dezvoltat de InovAya, societate româno-franceză, la solicitarea Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, care caută în permanenţă idei pragmatice şi eficiente de a îmbunătăţi viaţa comunităţilor Deltei Dunării şi a le oferi soluţii de a trăi ca în secolul al XXI-lea, însă în armonie cu mediul. Acest mecanism va permite nu doar o viaţă decentă pentru locuitori, ci oferă şi soluţii ce pot fi aplicate în activităţi economice, de exemplu pentru ecoturism. Casa plutitoare a Centrului de ecoturism (amplasată pe Canalul 36, zona Sireasa) oferă, de astăzi, o mostră a modalităţii de modernizare a Deltei, deoarece pe lângă sistemul de purificare a apei, în refugiu a fost instalată şi o toaletă ecologică, ambele sisteme putând funcţiona fără energie electrică. Există, deci, un model ce poate fi replicat cu uşurinţă în refugiile pescăreşti, la punctele de gastronomie locală şi în alte construcţii izolate din Deltă", se arată într-un comunicat al Asociaţiei "Ivan Patzaichin - Mila 23" - Rowmania.

Proiectul, finanţat de Comisia Europeană prin intermediul Social Challenges Innovation Platform, a durat 20 de luni şi valoarea totală a finanţării a fost de 30.000 de euro, incluzând şi procesul de cercetare, identificare a soluţiei şi personalizare pentru Deltă.


Articole înrudite