02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Felul în care ne simţim în fiecare zi depinde în mare măsură de ceea ce mâncăm, când şi cum. O alimentaţie sănătoasă este cheia pentru a obţine un nivel crescut de energie. Iar aceasta se construieşte atât din elementele alimentaţiei zilnice, cât şi din felul în care acestea sunt preparate şi combinate. O digestie optimă reprezintă mai mult decât un simplu proces fiziologic, este esenţială pentru absorbţia nutriţională, sistemul imunitar, detoxifiere şi sistemul hormonal. De aceea, având grijă de digestie, aveţi grijă de starea generală de sănătate.
Este bine de reţinut că există şi alţi factori care influenţează procesul digestiv. Lipsa de activitate fizică încetineşte toate procesele din organism, inclusiv producţia de enzime şi acizi care sunt esenţiali pentru o digestie uşoară. În ciuda programului încărcat, încercaţi să strecuraţi câteva momente pentru exerciţii fizice în programul zilnic.
Pentru o mai bună digestie, construiţi un program alimentar constând în porţii mici şi dese, luate la ore fixe. Preocupaţi-vă să distribuiţi aportul de calorii zilnice în mod egal pe parcursul zilei şi evitaţi să mâncaţi porţii mari deodată. De asemenea, nu uitaţi să mâncaţi încet şi să creaţi un program alimentar pe care să îl respectaţi. Astfel, vă veţi educa organismul să respecte un anumit ritm şi să pregătească secreţia anumitor enzime în avans, înaintea meselor.
Având grijă de sistemul digestiv, investiţi în sănătatea dumneavoastră. Un nivel mai ridicat de energie şi un plus de vitalitate sunt posibile la orice vârstă dacă aveţi grijă de elementele de bază. (M.A.S.)
Alimentele care te ajută să ai o digestie uşoară
* Fructe: includeţi în alimentaţie fructe bogate în fibre, cum ar fi perele, merele, căpşunele sau bananele sau transformaţi-le în mici gustări între mese.
* Legume: legumele sunt o sursă naturală de fibre, aşadar pregătiţi-vă o salată, gătiţi-le sau includeţi-le în alimentaţia zilnică în orice formă doriţi. Broccoli, roşiile, vinetele sau spanacul sunt legume bogate în fibre.
* Cereale integrale:, orezul brun, pastele integrale, seminţele şi grâul şi în special ovăzul îmbunătăţesc digestia.
* Leguminoase: fasolea, lintea, mazărea, năutul sunt surse excelente de fibre. Atenţie, însă, acestea trebuie consumate în cantităţi moderate, pentru că altfel pot cauza balonări.
* Iaurtul este o sursă excelentă de probiotice, bacterii vii, de care avem nevoie pentru că susţin procesul digestiv în multe feluri, unul dintre ele fiind faptul că descompun proteinele pentru o digestie mai uşoară, previn diareea, balonarea sau constipaţia.
* Băuturile calde (infuziile): ghimbirul, chimenul dulce, anasonul, feniculul, menta sunt suplimente alimentare excelente pentru o digestie mai uşoară, de savurat în timpul sau după o masă.
* Apa: este unul dintre cele mai importante elemente care asigură o digestie uşoară. 8-10 pahare de apă pe zi menţin corpul hidratat şi asigură un tranzit mai uşor al alimentelor, eliminând toxinele.


Articole înrudite