28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alcoolul este mai nociv decât o serie de droguri ilegale puternice, printre care şi heroina, dacă ţinem cont de efectele pe care le are asupra individului dar şi asupra societăţii, conform unui studiu publicat în revista medicală britanică The Lancet, transmite AFP.
Studiul, realizat de Comisia ştiinţifică independentă asupra drogurilor (ISCD), a ajuns la concluzia că actualul sistem de evaluare şi clasificare a drogurilor în funcţie de pericolul reprezentat de acestea trebuie modificat pentru că nu evaluează corect cât de nocive sunt acestea.
Autorii studiului s-au declarat de acord cu alte cercetări realizate în acest domeniu şi conform cărora alcoolul trebuie considerat un drog puternic în cadrul unor politici de sănătate publică „valabile şi necesare”.
Experţii care au participat la studiu şi-au creat propria metodă de evaluare a drogurilor şi au studiat efectele negative ale acestora asupra organismului uman, dar şi costurile pentru societate ale consumului acestor droguri - în special în ceea ce priveşte cheltuielile sistemului medical dar şi pentru sistemul penitenciar.
Droguri puternice precum heroina sau crack-ul (derivat din cocaină) sunt printre cele mai mortale, însă dacă ţinem cont de efectele asupra societăţii, alcoolul este mult mai periculos, fiind urmat de heroină şi de crack, conform studiului.
Pe o scară a pericolului pentru sănătate şi societate de la 0 la 100, alcoolul a fost evaluat la valoarea 72, heroina la 55 şi crack-ul la 54.


Articole înrudite